Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

Verpleegkundigen zien verplichte griepprik niet zitten

Als het aan pollstemmers op de Facebookpagina van Nursing ligt komt er geen verplichte griepprik: vooralsnog is 91 procent van de meer dan 4000 stemmers tegen het idee dat staatssecretaris Blokhuis van VWS gisteren opperde.
Injectiespuit
Beeld: Arno Massee

Nursing startte de poll op Facebook toen staatssecretaris Blokhuis gisteravond liet weten te laten onderzoeken of een jaarlijkse griepprik voor verpleegkundigen en verzorgenden verplicht gesteld kan worden. Binnen een paar uur werd meer dan 4000 keer op de poll gestemd en kwamen er honderden reacties binnen. Strekking van die reacties: ‘Niemand kan mij verplichten om een goedje in m’n lijf te laten spuiten waar nog zoveel controverse over is.’ Ook het personeelstekort wordt een paar keer aangestipt. ‘Als ze dat ding verplichten, laat ze mij er dan maar uitgooien. Goed idee dit, met het tekort aan zorgpersoneel dat er op dit moment is.’ De poll loopt vandaag nog door.

Met het onderzoek naar de verplichtstelling van de griepprik komt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid tegemoet aan de wens van deskundigen, schrijft de NOS. Die brachten een advies uit naar aanleiding van de zware griepgolf van afgelopen winter. Die was met achttien weken veel langer dan normaal. Ongeveer 900.000 mensen werden ziek en er stierven toen zo’n 9500 mensen meer dan normaal. Volgens de deskundigen moet er gestreefd worden naar een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad onder zorgpersoneel, het liefst honderd procent. Niet alleen de medewerkers, maar ook de patiënten zijn daardoor beter beschermd.

Effectiever vaccin

Blokhuis is het daarmee eens. Daarom kondigt hij voor begin volgend jaar een onderzoek aan, ‘om te verkennen of het wenselijk en mogelijk is om griepvaccinatie onder (nieuw) zorgpersoneel verplicht te stellen, of dat er andere maatregelen zijn die de vaccinatiegraad zullen doen stijgen.’

Op dit moment is ongeveer dertig procent van het zorgpersoneel ingeënt tegen griep. De deskundigen adviseren ook om een nieuw, effectiever vaccin te gebruiken. Ook dat advies neemt Blokhuis over. Het is weliswaar duurder, maar hij vindt het belangrijk om het best beschikbare vaccin in te zetten. Die nieuwe entstof is waarschijnlijk pas in de winter van 2019-2020 beschikbaar.

Nursing besteedde onlangs in een groot artikel aandacht aan de griepvaccinatie en de jaarlijkse discussie die daar bij hoort. Lees het artikel hier.

26 REACTIES

 1. Heeft deze staatsecretaris roots in Rusland of is aanhanger van het nazisme waar mensen ook tegen hun wil van alles met zich moesten laten doen?
  Even de grondwet lezen….dan kan deze onzin stoppen nog voor er weer aan een onzinnig project geld wordt uitgegeven

 2. Lees alle reacties
 3. Ik leef antroposofisch en heb een bepaalde levensovertuiging die verder gaat dan het lichaam. Als ik mij teveel moet inenten met allerlei vaccinaties gaat dit ten koste van mijn eigen weerstand. Ik vind het sneu voor de doelgroepen waarmee ik werk. Maar leven en dood is ook iets wat we moeten accepteren. Meer aandacht voor hygiënisch werken is net zo effectief. Mocht er ooit een verplichting komen weet ik in ieder geval dat ik op basis van mijn levensbeschouwing het vak verpleegkundige in de ouderenzorg zal gaan verlaten. Voor mij is onschendbaarheid van mijn lijf belangrijker dan het verpleegkundig vak.

 4. Veel emotionele reacties, veel casuïstiek vanuit eigen ervaring en beleving. Ik mis in deze discussie, zowel vanuit de minister als vanuit V&VN, maar ook vanuit de hier reagerende verpleegkundigen de onderbouwing: is er bewijs dat een griepprik bij een zorgverlener leidt tot minder besmetting, ziekte en/of overlijden van patiënten? Ik ken zulk onderzoek niet, maar dat zou, net als bij de discussie rond Hepatitis B, wel een argument kunnen zijn. Er is onderzoek gedaan naar het gevaar griep voor kwetsbare ouderen, naar de effectiviteit van de griepprik, en naar de besmettingskans van griep in het algemeen, maar volgens mij niet specifiek naar de overdracht, de kruisinfectie. Want als een persoon (verpleegkundige) gevaccineerd is, heeft die zelf minder kans om ziek te worden, of wordt minder heftig ziek. Maar volgens mij kan ze nog net zo goed drager en dus verspreider zijn van het virus. De grootste kans op besmetting vindt immers plaats als de drager zelf nog niet of nog maar net ziek is. In die fase doet het vaccin nog niets Kent iemand onderzoek dat hiernaar is gedaan?

 5. Ik vind dit een walgelijk idee! Je verplichten om een giftige stof in je lijf te moeten nemen ?tegen eigen wil… Goed bezig zo komt er nog een groter tekort in de zorg. Straks heb je helemaal niemand meer die het werk wil doen. Waar zijn ze mee bezig vraag ik mij af?? Ik hou erg veel van mijn werk en doe het met alle liefde. Maar als ik word verplicht om stoffen in mijn lijf te moeten laten injecteren, tegen eigen wil… Trek ik mijn eigen principes en waar ik achter sta met mijn eigen lijf. En je wordt er eerder ziek van de grieperig dan zonder!

 6. Ik heb de Mexicaanse griepprik gehaald; alleen de eerste, voor de tweede bedankt! Ben nog nooit van mijn leven zo ziek geweest.
  Ik heb nooit griep, werk zeer hygiënisch en heb ook nog nooit een virus “ opvangen”. Heb zelf een auto-immuumziekte en werk al meer als 30 jaar in de zorg!
  Dat de minister de prik zelf maar laat zetten als hij dat wil. Gaat hij toch lekker zelf zorg verlenen!
  Als dit soort dingen verplicht gaan worden kap ik ook in de zorg! Het wordt er allemaal niet beter op en zeker niet leuker!!!
  We moeten al zoveel; marionetten van een zorgsysteem dat echt niet werkt!
  Het is bar slecht gesteld in de zorg; laten ze daar maar eens tijd, geld en energie insteken i.p.v. in deze “onzin”!

 7. Over my dead body, en mijn organen krijgt de staat ook niet. Dit heeft niet meer met gezondheidszorg te maken. Ik vraag me al jaren af dat het niet gekker moet worden, maar dit overstijgt de grens van absurditeit. Waarom wordt die overheid niet teruggefloten? Ze doen maar wat…..NIEMAND kan mij verplichten om me te laten injecteren

 8. Ik zou het heel bijzonder vinden dat de client/patient de keuze zou krijgen om ingeent te worden en te weigeren en de zorgmedewerker verplicht worden om iets ingespoten te krijgen wat diegene niet wil. Dat is de omgekeerde wereld.
  Een kwetsbare oudere of persoon kan er altijd voor kiezen ter bescherming zichzelf te laten vaccineren. Daarnaast zou al het bezoek/ familie/ mantelzorgers ook geent moeten worden.
  Leg die verantwoording niet bij de zorgmedewerker!

 9. Afgelopen jaar zijn er veel kwetsbare mensen overleden die allemaal wel de inenting gekregen hebben. Dat komt volgens mij ook door dat er steeds meer zeer oude mensen komen die blijven leven door de goede zorg, medicatie en woonomstandigheden. Door het griepvirus krijg je dan dit soort overlijdensgolven. We houden dat niet tegen door allemaal te gaan enten. Het personeel heeft volgens mij vaker griep gekregen, omdat er veel meer en langer gewerkt moet worden door de tekorten in personele bezetting, en zieke collega’s. Dus laat ze nu eerst maar eens uitzoeken waarom er zoveel overlijdens zijn ipv het verplegend personeel te verplichten te enten.

  • Beste DE1956, Ik bied mijzelf niet aan, u komt bij mij voor een zorgvraag. Ik bied u de beste zorg volgens de best bekende inzichten, ik voldoe aan de wettelijke eisen. U wordt helaas niet ziek van mij maar van een griepvirus dat 24/7 ronddwaalt.
   Laat uw adres na, als we de bron gevonden hebben verwittigen wij u …
   Gr.Piet

  • Jij kan toch ook zelf de verantwoordelijkheid nemen door een griepprik te nemen? Waarom leg jij de verantwoordelijkheid bij een ander? Lekker makkelijk! Niemand houd je tegen om een griepprik te halen! Bovendien in de oudere dementenzorg moet je altijd aan familieleden vragen of hun vader of moeder de griepprik mogen krijgen. Als familieleden hier niet mee instemt wil dat zeggen dat ze een bewuste risico hebben genomen om hun eigen vader of moeder bloot te stellen aan een griepepedemie! Ze zijn bereid het risico te nemen! Waarom moet een ander zijn lichaam laten volpompen als de ander het weigerd?

 10. Artikel 11 van de Nederlandse Grondwet:de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam.
  Het lijkt me niet verstandig om de grondrechten van zorgmedewerkers te schenden.
  Volgt hierop ook de verplichting dat bezoek in de diverse instellingen alleen welkom is als zij kunnen aantonen dat zij een griepprik hebben gehad?

 11. Vooral de laatste alinea vind ik heel verhelderend,ik citeer:
  I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
  Zelfs een keer de tekst doorlopen is voor Nursing al te veel werk. even wat plakken en kopiëren en klaar is kees.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.