Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verpleegkundigen zijn nog niet klaar voor tweede coronagolf’

Verpleegkundigen zijn nog steeds uitgeput van de coronapiek van afgelopen voorjaar. Daarvoor waarschuwt psycholoog Annemiek Nooteboom die personeel van het Amsterdam UMC ondersteunde, op 30 juli 2020 in NRC.
Verpleegkundige kijkt uit het raam op verpleegafdeling
Foto: Arno Massee

Volgens Nooteboom is het onverantwoord om verpleegkundigen die nog uitgeput zijn door het verplegen van covid-19-patiënten, te laten werken bij een tweede golf. ‘Ik ben bang dat een aantal artsen en verpleegkundigen bij een tweede golf door zijn hoeven zakt’, waarschuwt ze in NRC. Ze baseert zich op vele gesprekken die ze voerde met verpleegkundigen en artsen die op covid-afdelingen werkten.

Klachten door belasting

Nooteboom beschrijft dat een deel van het zorgpersoneel dat op de covid-afdelingen werkte, nog last heeft van klachten zoals vermoeidheid, overprikkeling, slaapproblemen. Sommigen hebben zelfs symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals herbelevingen overdag. Uit de gesprekken die ze voerde blijkt dat zorgmedewerkers het werk in beschermende kleding fysiek zwaar vonden, maar vooral ook de mentale belasting.

Impact op verpleegkundigen in kaart

Nursing brengt met een enquête in kaart welke impact de coronapiek van afgelopen voorjaar heeft gehad op verpleegkundigen. Hoe heb jij die maanden ervaren, hoe gaat het nu met je en hoe kijk je aan tegen een tweede golf? Je kunt de enquête nog invullen tot en met maandag 3 augustus. Invullen duurt ongeveer 5 minuten en kan volledig anoniem.

Uit een poll van Nursing bleek dat verpleegkundigen sterk verdeeld zijn over of ze wel of niet (weer) op een covid-afdeling willen werken bij een tweede golf. Dat riep de vraag op: ben je verplicht om op een covid-afdeling te werken als je werkgever dat vraagt? We zochten het uit

2 REACTIES

  1. In het oosten werkt de thuiszorg samen met andere instellingen en hebben de handen in een geslagen om een Covid 19 unit voor de cliënten die in een thuissituatie getroffen worden de zorg te bieden op 1 locatie. Kijk dat is nog eens nadenken en goede samenwerking een mooi voorbeeld. Zo kan de thuiszorg doorgaan en kost het minder tijd/materiaal etc. En niet te vergeten beperking in de besmetting.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees dat in Rotterdam het eerste ziekenhuis alweer COVID units aan het inrichten is.
    Wat onverantwoord en egoïstisch van zovelen om je niet aan de regels te houden. De verpleegkundigen en artsen moeten maar weer klaar staan!?
    Onbegrijpelijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.