Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verplegen in Afghanistan: fotoverslag

Verpleegkundige Willem werkt in Kamp Holland, Afghanistan. Hij en zijn collega's van het veldhospitaal werken nauw samen met het lokale ziekenhuis in Uruzgan. Voor, door en samen met de Afghanen is waar het daar om draait.
Verplegen in Afghanistan: fotoverslag

Verpleegkundige Willem Heerschop werkt als hoofdverpleegkundige op het veldhospitaal in Kamp Holland, Afghanistan. Hij is uitgezonden door de Nederlandse Landmacht. Het motto: ‘Met de Afghanen, door de Afghanen, voor de Afghanen!’

 
Het ziekenhuis van Uruzgan is gevestigd in een groot gebouw in het noorden van Tarin Kowt. Alle afdelingen zijn aanwezig, maar het ziekenhuis heeft een opknapbeurt nodig. De vrouwgebonden afdelingen (verloskunde e.d) liggen in een aparte vleugel en er is een nieuwe, losstaande tuberculosekliniek gebouwd.

Het personeel in Uruzgan Hospital, dat wordt ondersteund door ons Nederlandse veldhopsitaal, is erg blij met onze aanwezigheid. Het gehoord worden en het krijgen van aandacht is voor hen een hele opsteker; we proberen zoveel mogelijk grote en kleine problemen op te lossen.

Zoals gezegd: het ziekenhuis kan wel een make-over gebruiken… De nieuwe keuken staat in de steigers en het gehele ziekenhuis wordt gerenoveerd door het Provinciaal Reconstructie Team. Een klus van maanden.

Na een week of zeven heb ik mijn plek gevonden in het ziekenhuis. Ik krijg een steeds beter beeld van de Afghaanse gezondheidszorg en blijf me verbazen over de werklust, de kennis en het enthousiasme van al het zorgpersoneel en de artsen.

Ons veldhospitaal ondersteunt het ziekenhuis op onder meer de Spoedeisende Hulp. We nemen patienten van hen over die bijvoorbeeld een levens-, oog- of ledemaatreddende operatie nodig hebben. De Nederlandse verpleegkundigen werken via een tolk nauw samen met de Afghaanse collega’s, voor een goede overdracht.

 
Ik en mijn collega’s werken ook op de poli, om te helpen bij de wondbehandeling. In de avonddienst loop ik de afdelingen langs om te zien of alles goed gaat.

Ook in de logistiek wordt het Uruzgan Hospital door ons ondersteund. Het Herstelpeloton geeft bijvoorbeeld advies over de reparatie van ziekenauto’s en helikopters.

Het Provinciaal Reconstructie Team van Kamp Holland zorgt voor het transport van vaccinaties, het veldhospitaal vult zuurstofvlessen voor het ziekenhuis: een hoop materieel, spullen en mankracht stelt zich dus dagelijks beschikbaar voor Uruzgan Hospital.

…ik, kapitein Stafverpleegkundige, vanuit het veldhospitaal. Groeten aan Nederland!

2 REACTIES

  1. hallo,
    ten eerste wil ik zeggen dat jullie echt fantastisch werk doen, iets waar nederland trots op mag zijn!
    nou was mijn vraag, is verpleegkundige in een oorlogs land een aparte opleiding, via defensie, of is het een kwestie van vp worden en dan solliciteren bij defensie?
    ik zou dat werk ook zo graag willen doen!

  2. Lees alle reacties
  3. Hallo fantastisch werk doen jullie, maar ik vraag me af of de druk niet te hoog wordt doordat jullie werk doen dat door minder geschoold personeel ook gedaan kan worden zoals wondzorg en de subcutane injecties zijn er plaatsaen voor mensen zoals ik die wel eens de handen uit de mouwen willen steken maar niet de pleegkunde hebben maar de verzogende IG en wel een paar weken per jaar willen werken waar t nodig is hoop op reactie of een adres waar ik me toe kan wenden ik zou zeggen ga zo door en hopelijk tot horen’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.