Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

verplegen in…Suriname

Verpleegkundige Hanneke Derwort werkte een half jaar in een Surinaams ziekenhuis. Slangenbeten, wonden door zandvliegen, overstromingen: haar dagelijks werk was heel anders dan zij in Nederland gewend was....
verplegen in...Suriname

Hanneke Derwort is verpleegkundige bij het Havenziekenhuis in Rotterdam. Vorig jaar werkte zij, na de tropenopleiding te hebben gevolgd, een tijdje in Suriname. Ze maakte ook de grote overstromingen mee…

Dit is mijn werkplek: het Diakonessenhuis in Paramaribo, Suriname. De afdeling Chirurgie is er mijn thuisbasis en ik ben erg onder de indruk van mijn collega’s, die ik nooit zal vergeten.

Na een paar dagen wen ik aan het primitieve gedoe en merk dat ik het zelfs goed kan. Het is een uitdaging om met weinig spullen toch goede zorg te leveren. Elke ochtend begint mijn dag met inlezen en daarna het wekken van de patiënten, met de hoofdzuster voorop: ‘Goedemorgen samen!’. We houden ochtendgebed en zingen liedjes.

 
Annigje Jensema studeert Dermatologie en doet onderzoek naar leishmaniasis (een huidinfectie veroorzaakt door de zandvlieg) en lepra. Hier help ik haar met een patiënt met leishmaniasis (Boessie-Jassie in het Surinaams); de wonden die erdoor veroorzaakt worden genezen maar moeizaam.

Ik mag mee op onderzoek in het binnenland. We vliegen naar Gakaba waar op de hulppost patiënten met mogelijk leishmaniasis onderzocht worden. Met de bootman gaan we naar andere hulpposten in Apoema, Nazon en Langetabbetje.

Bij patiënten die inderdaad leishmaniasis blijken te hebben, nemen we met een tolk de anamnese af en tekenen de wond en de locatie op het formulier. Ik leer hoe ik de huid kan verdoven om een biopt af te nemen. We kunnen een aantal patiënten behandelen met medicatie.

 
Op 7 mei 2006 is het stil in Paramaribo en iedereen kijkt naar het journaal. Er is een zware overstroming in het binnenland. Ik help met het maken van voedselpakketten en vertrek een kleine maand later naar Dietabbetje, om daar te helpen op de poli.

Overdag ben ik op de poli en ag ik al snel spreekuur draaien met een lokale verpleegkundige als tolk. Ik leer radio-contact maken en draag een walkie talkie bij me voor noodgevallen. De tropenopleiding komt goed van pas met al die slangenbeten, diarree, dehydratie, aids en geloofsrituelen die ik hier tegenkom.

Tijdens mijn tijd op de poli heb ik bij twee bevallingen geassisteerd. Toen dit kindje begon te huilen, deed ik zelf bijna mee. Het was een zware bevalling geweest: de navelstreng zat om het hoofdje en het kindje had veel meconium ingeslikt. Ik voel me hier apetrots.

Ik mag mee op preventie! We bezoeken een aantal dorpjes waar we poli draaien en hoogzwangeren bezoeken. Ik ga ook langs vrouwen die net zijn bevallen of menstrueren. Zij wonen in deze regio in speciale hutjes, op afstand van het dorp, omdat ze ‘onrein’ zijn.

Het hele dorp heeft inmiddels gehoord dat wij van de Medische Zending aanwezig zijn. Alle kinderen worden gewogen en gevaccineerd; de gegevens noteren we nauwkeurig.

Mijn herinnering aan zes maanden Suriname: vrijheid is heel belangrijk. Als je vrij bent in je hoofd, dan kun je je hart volgen.

3 REACTIES

 1. Hoi hanneke,
  Ik zie dat het artikel ondertussen wat aan de oude kant is maar ik ben erg enthousiast geworden over je artikel! Ik ben opzoek naar een plek in suriname op te werken en heb zelf ook de tropencursus gedaan. Ik zou graag wat informatie willen hebben over het ziekenhuis.
  Met vriendelijke groet,
  Esther

 2. Lees alle reacties
 3. Beste,

  Ik ben Student Verpleegkunde in België, ik moet een opdracht maken over gezondheidszorg in Suriname.
  Ik wou vragen of ik jullie enkele vragen mag stellen of informatie te kunnen krijgen.
  Hieronder enkele vragen:
  -Wat betekent ziek zijn in Suriname?
  – Hoe zit de gezondheidszorg in elkaar?
  – Bestaat er een systeem van sociale zekerheid? Leg uit.
  – Financieringsbronnen in de gezondheidszorg?
  – HIV- incidentie
  – Preventieve gezondheidszorg (zoals vaccinaties)
  – Hoe worden verpleegkundigen/ dokter opgeleid? (duur opleiding, waar opleiding,…)
  – Welke officiële en officieuze gezondheidszorg bestaat er?
  – Wat zijn de laatste evoluties op vlak van gezondheidszorg in Suriname?
  Alvast hartelijkbedankt voor de moeite en het mij verder helpen van mijn examenopdracht.
  Met vriendelijke Groeten,
  Djinni van Olmen
  Student Verpleegkunde
  katholieke hogeschool Kempen Turnhout (België).

 4. Hallo Hanneke,
  ik ben Briënne Kersten en ik ben 21 jaar oud.
  Momenteel volg ik de opleiding verpleegkunde niv. 4 van het MBO. In juli hoop ik mijn diploma te behalen. Omdat ik nog niet goed weet waar ik hierna als vpk precies wil gaan werken lijkt het mij erg leuk om voor ongeveer 8 maanden te gaan werken in Suriname/paramaribo. Dit wil ik gaan doen met nog 2 meiden die ook in juli de diploma zullen behalen.
  Nou kwam ik door te zoeken op internet bij dit artikel terecht en ik dacht misschien kunt U mij helpen.
  Ik zou graag willen weten of wij kans maken om als pas gediplomeerd verpleegkundige te werken voor ongeveer 8 maanden in een ziekenhuis in Paramaribo. Wij willen dan het liefst gaan vanaf half september 2011 t/m juni 2012.
  Verder zou ik dan graag willen weten hoe wij contact kunnen krijgen met instellingen/ziekenhuizen om aan een baan te komen.
  Mocht u tips of andere informatie hebben dan is dat hartstikke fijn.
  Alvast bedankt,
  Groetjes Briënne Kersten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.