Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verplicht bekendmaken BIG-nummer voorlopig niet gehandhaafd

De plannen van minister Bruins om artsen en verpleegkundigen te verplichten hun BIG-nummer voor de patiënt zichtbaar te vermelden worden voorlopig niet gehandhaafd.
big nummer

Dat meldt de minister in een Kamerbrief. Verder gaat Bruins in gesprek met de beroepsgroepen, brancheorganisaties, Patiëntenfederatie en Zorgverzekeraars Nederland. Hij betreurt het dat zij zich overvallen voelen door de maatregel. Door een misverstand zijn zij volgens hem niet op tijd geïnformeerd. Hij belooft dat er een ruime periode wordt geboden voor de implementatie van de maatregel.

Registratienummer zichtbaar maken

Protest

Onder meer beroepsvereniging V&VN tekende protest aan tegen de gang van zaken rond de maatregel. Zij voelde zich overvallen door het optreden van de minister. V&VN onderschreef weliswaar het belang van transparantie, maar vroeg zich wel af hoe vaak er in de praktijk  problemen zijn rond de vind- en zichtbaarheid van BIG-registraties. De oproep om op zijn minst meer tijd te krijgen om de maatregel uit te rollen heeft de minister gehonoreerd.

 

4 REACTIES

 1. In het kader van de privacy van verplegend personeel en bescherming vraag ik me af wat mijn rechten zijn.
  Moet ik tijdens mijn beroepsbeoefening ook mijn priveleven (want geef mijn volledige naam en nummers en iedereen googled zo mijn priveadres en tel nummers)op straat leggen? Heb ik dan geen rechten? Waar is mijn recht op privacy of geldt dat alleen voor patienten?
  Ik werk met patienten in een ziekenhuis en kom meer en meer in contact met ongevraagde sexuele intimidatie en agressie…Sorry maar als ik ook nog mijn hele prive ook nog op moet geven dan stop ik met mijn fijne beroep. Het is mijn werk maar ik vind het fijn dat mijn thuis thuis is, en ik alle waanzin die wij meemaken op het werk laten.
  Verzin alsjeblieft iets anders om klachten makkelijker en beter op te lossen maar gooi ons niet zonder goede privacy bescherming op straat!

  • Hoi Anita,

   Iedereen kan op dit moment ook al gewoon je big registratie opzoeken, daar is niks nieuws aan. Behalve dat het een extra administratieve last is, zie ik niet wat het probleem is wat betreft privacy. Als ik mijn naam en achternaam google ziet niemand mijn nummer of adres. Als dit wel zo is, dan komt dat omdat ik dat zelf op internet openbaar maak. Ik vind de reactie wel ver gezocht.

   • Hoi Michel,

    Zolang ik werknemer ben moet mijn voornaam voldoende zijn. Mijn werkgever is verantwoordelijk voor de controle op mijn bevoegdheid, bepaald zelfs wat mijn bevoegdheden zijn. Ik werk in en vertegenwoordig de instelling.
    Klachten zullen via mijn werkgever verlopen en die weet mij zeer zeker te vinden …

   • Als ze het nu al kunnen controleren (wat klopt) waarvoor dan deze extra administratieve last??
    Groene krokodil!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.