Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Verplichte griepprik succesvol

Wanneer de griepprik simpelweg verplicht wordt gesteld voor het personeel, levert het nauwelijks problemen of bezwaren op.
Verplichte griepprik succesvol

Dit schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, zich baserend op een onderzoek van de Amerikaanse ziekenhuisketen BJC Health Care. Daar steeg de participatiegraad naar ruim 98 procent, toen het bestuur de influenzavaccinatie verplicht stelde. ‘De vaccinatiemoeheid van veel werknemers in de gezondheidszorg lijkt dus eerder gemakzucht dan onwil,’ schrijft het NTvG.

Zorgpersoneel zoekt uitvluchten
Vóór de verplichtingsmaatregel lukte het de ziekenhuisketen maar niet de vaccinatiegraad voor influenza op de 90%-norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te krijgen. Ondanks gratis vaccins, informatiefolders, voorlichtingsbijeenkomsten en presentjes bleef de vaccinatiegraad hangen op maximaal 80%. In 2007 liet 71% zich vaccineren en in het jaar daarvoor 54%. Het zorgpersoneel gebruikt volgens de onderzoekers allerlei uitvluchten om maar niet gevaccineerd te hoeven worden.

Vaccinatie verplicht
BJC Health Care is met bijna 26.000 werknemers de eerste zorgketen die begin 2009 influenzavaccinatie verplicht stelde. En met succes, schrijven de onderzoekers: 98,4% liet zich gewoon vaccineren.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.  

21 REACTIES

 1. Jij beslist altijd zelf of je iets wel of niet wil.
  Met de vaccinatie is het niet anders.
  Maar laat je wel goed informeren. En niet alleen door een arts maar ga ook op zoek op internet en zoek naar onafhankeljke informatie en beslis dan pas of je het wel of niet gaat doen.
  Toevallig is het wel zo dat een arts met de Mexicaanse griepprik 10 euro ontving voor iedere prik. Waarom eigenlijk?
  En er wordt gezegd dat de prik geen kwaad kan.
  Ja misschien merk je daar de volgende dag niets van. Maar wat doet het op langer termijn? En dan heb ik het over 10 of 20 jaar. En dan te denken dat je zo’n spuit ieder jaar krijgt. Je ziet nu al dat er meer mensen chronische aandoeningen krijgen. Ik zeg niet dat het door die spuit komt maar toch.
  En ik kan me herinneren dat vroeger geen of weinig griepspuiten werden gegeven en mensen ook gewoon bleven leven of niet of nauwlijks ziek werden. Dus waarom nu wel een spuit geven als er in weze niets veranderd is met vroeger.
  Ik heb nooit een spuit gehad en ben bijna nooit ziet. Wel een keer een verkoudheid maar dat is dan ook.
  Maar zoals ik al zei iedereen moet zelf bepalen of die het wel of niet neemt. Het gaat erom dat je er wel in verdiept hebte niet alles zo maar aanneemt. Van wie dan ook.

 2. Lees alle reacties
 3. Verplichting voor één bepaalde beroepsgroep dient geen gezondheidsdoel.
  Beste Bram, je cijfers zeggen niets meer dan wat het NTvG zegt. Het blijven statistieken (vreemd dat bij verplichting (!) alsnog 2% NIET gevaccineerd is). Zie nationaal kompas van het ministerie, harde cijfers over influenza. Sinds de jaren 70 afgenomen van 90 naar 15 per 1000. Absoluut voor de jaren 2007-2008 gaat het om 70/50 per 1000 voor kinderen onder 4, overig 15-20/1000. Mortaliteit daarentegen uitsluitend in de groep 70+. De aantallen daadwerkelijke gezondheidheidsrisico’s is dus erg klein, daarmee is gerechtvaardigt dat er een andere reden (economisch?) is voor verplichte vaccinatie.

 4. Het houdt niet op he? Wordt beetje moe van het antivaxgehoax
  “inuïtie om vaccinatie te vermijden”. Kinderen hebben ook ‘intuïtie’ om de hielprik te vermijden. Doet nl. pijn. Of DKTP. Of BMR. De kaart van de farm. industrie spelen op basis van teveel ingekochte vaccins (hetgeen (mede) geld verspilling is geweest omdat mensen de prik niet kwamen halen) is een drogredenering, dat voel je ‘intuïtief’ aan. Maar wil het best uitleggen als het nodig is.
  Beetje echte info mbt vaccineren van zwangeren, met bron.
  Samenvatting:
  Zwangeren vaccineren werkt: 39% minder ziekenhuisopnames tgv influenza-ziektebeeld en 41% minder laboratorium bevestigde influenza van pasgeborenen
  Bronnetje vermelden:
  http://dx.doi.org/10.1001/archpediatrics.2010.192
  Maternal Influenza Vaccination and Effect on Influenza Virus Infection in Young Infants
  Objective To assess the effect of seasonal influenza vaccination during pregnancy on laboratory-confirmed influenza in infants to 6 months of age. Design Nonrandomized, prospective, observational cohort study. Setting Navajo and White Mountain Apache Indian reservations, including 6 hospitals on the Navajo reservation and 1 on the White Mountain Apache reservation. Participants A total of 1169 mother-infant pairs with mothers who delivered an infant during 1 of 3 influenza seasons. Main Exposure Maternal seasonal influenza vaccination. Main Outcome Measures In infants, laboratory-confirmed influenza, influenzalike illness (ILI), ILI hospitalization, and influenza hemagglutinin inhibition antibody titers. Results A total of 1160 mother-infant pairs had serum collected and were included in the analysis. Among infants, 193 (17%) had an ILI hospitalization, 412 (36%) had only an ILI outpatient visit, and 555 (48%) had no ILI episodes. The ILI incidence rate was 7.2 and 6.7 per 1000 person-days for infants born to unvaccinated and vaccinated women, respectively. There was a 41% reduction in the risk of laboratory-confirmed influenza virus infection (relative risk, 0.59; 95% confidence interval, 0.37-0.93) and a 39% reduction in the risk of ILI hospitalization (relative risk, 0.61; 95% confidence interval, 0.45-0.84) for infants born to influenza-vaccinated women compared with infants born to unvaccinated mothers. Infants born to influenza-vaccinated women had significantly higher hemagglutinin inhibition antibody titers at birth and at 2 to 3 months of age than infants of unvaccinated mothers for all 8 influenza virus strains investigated. Conclusions Maternal influenza vaccination was significantly associated with reduced risk of influenza virus infection and hospitalization for an ILI up to 6 months of age and increased influenza antibody titers in infants through 2 to 3 months of age.

 5. Dank je Anja voor je reactie. Sta ik helemaal achter. Niets aan toe te voegen.
  Die hele vaccinatie is gebaseerd om mensen angst aan te jagen. En bovenal om geld heel veel geld mee te verdienen. Weet je nog hoeveel miljoenen er weggegooid zijn met de aanschaf van de vaccinaties voor de mexicaanse griep. De lachende derde(eerste) is de farmaceutische maffia.
  Ik kan me ook nog herinneren, dat mijn dochter van een paar maanden met heel, heel veel moeite de eerste prik kreeg. Met twee man moesten we haar in toom houden. Met de wetenschap van nu, zou ik er van af hebben gezien. De later prikken heeft ze niet gekregen, omdat ze er zo tegen protesteerde. Als eerste kwam ze als laatste ging ze weg, zonder prik.(5 jaar). Tot nu toe wegert ze pertinent iedere vaccinatie.
  Ik ben er van overtuigd, dat kinderen van tegenwoordig heel sterk al de intuitie hebben wat goed en wat niet goed is.

 6. Ik heb me heel bewust niet laten inenten, vanwege diverse redenen. Een van die redenen is dat ik niet zeker weet of dit vaccin op de lange termijn veilig is.Maar dat was slechts een van de redenen. Schandalig dat ze verpleegkundigen verplicht willen laten inenten, alsof je vanwege je werk ineens geen recht op zelfbeschikking meer hebt. Ik vind verplichte inenting een onaanvaardbare aanslag op de lichamelijke integriteit.

 7. Je mag je als verpleegkundige en als beroepsgroep wel heel sterk afvragen waar het om vaccinatie om gaat.
  In het artikel gaat het alleen om normen en persentages die de WHO als doel gesteld heeft en niet om veiligheid, betrouwbaarheid en vooral ook niet om onafhankelijk onderzoek.
  Tja, als je je wat meer gaat verdiepen over vaccineren dan gaat het de nieuwe wereldorde (o.a. De WHO, farmaceutische industrie, banken, sommige reguliere media etc….) niet om mensen maar om de rollende centen.
  Eén van de middelen die de nieuwe wereld orde heeft om ons mensen klein proberen te krijgen is moeheid te creëren door halve informatie te geven, chaos scheppen, angst gevoelens opwekken……
  Ik zou zeggen blijf alert en dicht bij jezelf.
  Zoek onafhankelijke media informatie die volop op internet te vinden is (zie sites zoals Want To Know, Niburu, Wij worden wakker, Onderzoek naar Nulpunt Energie,of lees het boekje `vaccineren of niet?` door Marcel Messing en dat wat je zelf kan vinden) en vorm je eigen mening zodat je voor jezelf een weloverwogen keuze kan maken of je je wel of juist niet wilt laten vaccineren.

 8. Heb een uitzending gezien waarin wetenschappers beweerden dat het vaccin H1N1 helemaal niet veilig is omdat het nog niet lang genoeg is uitgetest.
  Men vergeleek het zelfs met softenon dat gevaarlijk was voor vrouwen die pas zwanger waren….
  Afwachten maar en hopen dat het niet zo een vaartloopt

 9. Bijwerkingen? WELKE bijwerkingen? GBS heeft in 1976 een correlatie vertoont met vaccinatie, maar een causaal verband is nooit aangetoond en ook de correlatie is in later onderzoek niet opnieuw aangetoond. Lees mbt de bijwerkingen van de afgelopen H1N1 vaccinatie: http://cryptocheilus.wordpress.com/2010/02/20/bijwerkingen-h1n1-vaccinaties/
  Kritisch staan tegenover interventies is een groot goed, maar als dat gebeurt op onzorgvuldig beargumenteerde standpunten is het een groot probleem dat onterechte verwarring zaait.

 10. Heeft niemand iets te zeggen over de bijwerkingen? Wat te denken van het Guillain Barre syndroom?
  Het is nog altijd mijn lichaam en ik beslis zelf wel over vaccinatie. Ik heb genoeg mensen gezien die ondanks de griepprik toch gewoon goed ziek werden deze winter, sommigen van hen 3 weken!! Waar hebben we het dan over?qy

 11. De WHO heeft gesteld dat 90% vaccinatiegraad gehaald moet worden. En dus hoeven we niet meer na te denken en mogen we ons gratis en voor niks in laten enten. Alsof we zelf niet na kunnen denken en risico’s af kunnen wegen of het wel zo zinvol is om gevaccineerd te worden. Ik word een beetje boos over de dwang die er achter zit.

 12. Succesvol? Het is maar net wat je wil lezen..
  in ieder geval wel succesvol voor de pharmaceutische industrie…
  In NTVG staat trouwens:
  Verplichte influenzavaccinatie stemt tevreden
  in Chicago Journals: succesvolle verhoging van de vaccinatie cijfers
  Conclusions.A mandatory influenza vaccination campaign successfully increased vaccination rates. Fewer employees sought medical or religious exemptions than had signed declination statements during the previous year. A standardized medical exemption request form would simplify the request and review process for employees, their physicians, and occupational health and will be used next year.(Background.Influenza vaccination of health care workers has been recommended since 1984. Multiple strategies to enhance vaccination rates have been suggested, but national rates have remained low.)

 13. Oei oei oei…..dit gaat wel heel erg de verkeerde kant op…..een baas die mij verplicht tot de griepprik….mijn inziens is die vaccinatie puur uit economisch belang….(dit in tegenstelling tot de Hep. Bvaccinatie….iets andere consequenties…).
  Ik verbaas mij over de toon van het artikel…alsof het de normaalste zaak van de wereld is…..waar is de kritische noot gebleven???

 14. Ik zou snelweg zijn bij de organisatie die mij zou verplichten om mij te laten vaccineren.
  Het lijkt wel als of we steeds meer in een cultuur komen dat je niet meer ziek mag zijn. Alles heeft zijn functie, ook het zien zijn en zeker als dan gaat kijken naar een griepje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.