Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verscherpt toezicht Maasstad opgeheven

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam staat vanaf 20 september niet meer onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Tijdens diverse bezoeken constateerde de IGZ dat de huidige Raad van Bestuur voldoende maatregelen nam om verantwoorde en veilige zorg te leveren.

 

Uitbraak klebsiella
De IGZ stelde het Maasstad Ziekenhuis in juli onder verscherpt toezicht. De Inspectie had er tijdens de uitbraak van de klebsiella pneumoniae bacterie afgelopen zomer onvoldoende vertrouwen in dat de toenmalige Raad van Bestuur (RvB) op korte termijn de juiste maatregelen zou treffen om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. Het onvoldoende nemen van de juiste infectiebestrijdingsmaatregelen vormde een risico voor de patiëntveiligheid.

 

Infectiepreventie
De doelen in het plan van aanpak, gemaakt op verzoek van de IGZ, voor het verbeteren van de infectiepreventie, het antibioticabeleid en de luchtbehandeling zijn gerealiseerd. Met de hulp en de inzet van het RIVM en het UMC Utrecht is het verloop van het onderzoek naar de uitbraak voorspoedig verlopen. Al een poosje treden er geen nieuwe – niet begrepen- besmettingen op.

 

Cultuurverandering
Uit gesprekken met verpleegkundigen en artsen zou een cultuurverandering zijn opgetreden waarbij men elkaar aanspreekt wanneer wordt afgeweken van de ziekenhuisregels met betrekking tot hygiëne. Ook de communicatie tussen professionals en de artsen-microbiologie is verbeterd en leidt tot gestructureerde besprekingen met de microbiologen op verpleegafdelingen.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.