Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verschil man en vrouw belangrijk in de zorg

In de zorg wordt nog te weinig rekening gehouden met het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke patiënten. Meer kennis over de verschillen zou de gezondheid van vrouwen verbeteren, het ziekteverzuim terugdringen en maatschappelijke kosten reduceren.

Dat wordt benadrukt in het signalement ‘Vrouwen zijn anders’ dat ZonMW gisteren presenteerde. In dit signalement dringt ZonMw aan op een nieuw kennisprogramma voor seksespecifieke gezondheidszorg, dat zij samen met andere partijen wil ontwikkelen.  
 
Slechte kwaliteit van leven bij oudere vrouwen
Bij seksespecifieke verschillen in de gezondheidszorg wordt vaak gedacht aan – eventuele – verschillen bij ‘algemene’ ziekten, zoals hart- en vaatziekten en depressie. Maar een ander belangrijk onderwerp waar ZonMw aandacht voor vraagt, is de vrouwspecifieke veroudering. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het niet zo dat vrouwen langer dan mannen van een onbezorgde oude dag kunnen genieten. ‘Te weinig dringt nog door dat vrouwen hun laatste levensjaren vooral in matige gezondheid beleven, met een matige tot slechte kwaliteit van leven,’ staat in een persbericht van ZonMW. ‘Na de overgang leeft de huidige vrouw gemiddeld genomen nog een derde deel van haar leven. Gedurende deze ruim dertig jaar hebben vrouwen meer kans op ouderdomsziekten, zoals cardiovasculaire klachten, osteoporose, verzakking en incontinentie, depressiviteit en klachten op het gebied van seksualiteit en cognitie.’ Ook de sterke daling van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam na de overgang heeft hiermee te maken, maar er is meer onderzoek nodig om deze verbanden nog beter te verklaren.

Herkenning en behandeling
Nationaal en internationaal zijn volgens het rapport van ZonMW steeds meer aanwijzingen dat bij veel ziekten en aandoeningen de invloed van de sekse een grotere rol speelt dan gedacht. Dit moet niet alleen consequenties hebben voor het onderzoek in de zorg, maar ook voor het herkennen van ziekte, de behandeling van patiënten, de opleidingen van professionals, het inkoopbeleid van zorgverzekeraars, de preventieve acties van gemeenten en het gezondheidsbeleid van de overheid.

ZonMw
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

1 REACTIE

  1. dit is nu echt een waarheid als een koe.
    Toen ik in het jaar 2000 stage liep in Rijsel (Frankrijk) ontdekte ik een prachtig boek met als titel: “on ne soigne pas les femmes comme les hommes” geschreven door een koppel Parijse neurolgen werkzaam beiden in de fameuse kliniek St.-Anne van de Parijse stadsziekenhuizen….en ik heb daar als verpleegkundige veel uit geleerd ivm met voor maar één ding te benoemen: de pijnstilling bij lumbale pijn bij mannen en vrouwen, je hoeft hier alleen maar te denken aan de hormonale cyclus van de vrouw en je zal de pijnstilling bij vrouwen anders moeten aanpakken dan bij mannen en zo zijn er tal van voorbeelden waar wij eigenlijk nooit bij stilstaan en aandacht aan geven, spijtig genoeg voor de vrouwelijke helft van het halfrond….die echt wel mogen klagen over sommige behandelingen als je weet de meeste geneesmiddelen in de testfase meestal getest worden op mannen, vrouwen hebben daar schijnbaar geen tijd voor om aan deze tests deel te nemen…dit zijn nog maar twee zaken die ik aanraak….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.