Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verschillende onderzoeken naar griepvaccinatie gestart

Vanaf half oktober begint de griepvaccinatiecampagne. Dit jaar starten er in deze periode ook een aantal nieuwe onderzoeken naar de griepprik. Nursing zet ze op een rij.
Verschillende onderzoeken naar griepvaccinatie gestart

1. Onderzoek naar relatie vaccinatiegraad en ziekteverzuim

Afgelopen winter was er een uitzonderlijk lang durende periode van griep én laaide de discussie weer op of de griepvaccinatie wel effectief en daarmee zinvol is. Daarom doet Verzuimnetwerk Vernet onderzoek naar de relatie tussen de vaccinatiegraad en het aantal zieke ziekenhuismedewerkers. In samenwerking met het RIVM analyseert Vernet de vaccinatiegraad in najaar 2012 en het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2013. In totaal zijn er 60 ziekenhuizen in Nederland aangeschreven. Individuele deelname van verpleegkundigen is niet mogelijk. De resultaten van de analyse worden eind deze maand verwacht.

2. Onderzoek naar bijwerkingen na de griepprik

Bij het Lareb meldt je zoals altijd bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins, zoals het griepvaccin. Dit jaar doen zij ook aanvullend onderzoek naar bijwerkingen ná de griepprik. ‘Ten opzichte van het aantal vaccins dat gegeven wordt, zo’n 3 miljoen, is het aantal meldingen na de griepprik relatief laag. Vorig jaar ruim 200. Dat is waarschijnlijk omdat er inderdaad niet veel bijwerkingen zijn. Maar om daar meer zekerheid over te krijgen willen we beter inzicht krijgen in bijwerkingen. Hoe vaak komen ze voor? Maar ook het beloop en wanneer gaan ze over, en bij wie treden ze op’, zegt Agnes Kant, directeur van het Lareb. Het onderzoek richt zich niet op speciale doelgroepen. Iedereen kan meedoen, maar moet zich wel dan direct na de vaccinatie aanmelden. Dat kan via www.bijwerkinggriepprik.nl. Het onderzoek loopt tot half december.

3. Onderzoek naar griepprik bij gezonde 60-plussers

Ook de Gezondheidsraad start nieuw onderzoek naar de griepprik, zo schrijven zij in hun magazine Graadmeter #3. De Gezondheidsraad heeft afgelopen jaren diverse keren geadviseerd over risicogroepen die in aanmerking komen voor de jaarlijkse gratis griepprik, het laatst gebeurde dat in september 2011. ‘Er is echter veel discussie over de bewijskracht van de onderzoeksgegevens waarop de adviezen gebaseerd zijn. Mede daarom organiseerde de raad vorig jaar een debat over de griepvaccinatie waarin pleitbezorgers en sceptici aan het woord kwamen. In vervolg daarop heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich nu met een nieuwe adviesaanvraag tot de gezondheidsraad gewend’, zo staat in Graadmeter. Twee doelgroepen staan speciaal in de belangstelling. Namelijk de gezonde 60-plussers, krijgen zij de griepprik terecht aangeboden? En zwangere vrouwen, moeten zij de prik aangeboden krijgen? Verder wil de minister weten hoe de gesignaleerde beperkingen van het griepvaccin kunnen worden verminderd. De Gezondheidsraad heeft een commissie samengesteld die deze vragen gaat beantwoorden. Het advies wordt begin 2014 verwacht.

Weerstand tegen griepprik

Vanaf 2007 geldt in Nederland het advies om gezondheidszorgmedewerkers te vaccineren tegen griep. Al vanaf het begin was er flink wat weerstand tegen dit advies. Zo liet in 2008 al 45,6 procent van de verpleegkundigen weten geen griepprik te halen ‘omdat ze kerngezond is en niet zomaar in zich liet prikken’. In 2011 zei bijna 70 procent van de verpleegkundigen op Nursing.nl de griepvaccinatie te weigeren. Vorig jaar verscheen in Nursing een artikel waarin drie gerenommeerde wetenschappers op het gebied van vaccinaties kritiek hebben op de trend dat steeds minder verpleegkundigen de jaarlijkse griepprik halen. Lees ‘De griepprik hoort nu eenmaal bij je vak’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.