Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslaafde verpleegkundige geschorst

Een verpleegkundige is een jaar geschorst, omdat ze in 2012 vier maanden werkte terwijl ze verslaafd was aan cocaïne. Bovendien was de vrouw al eerder veroordeeld wegens diefstal van medicijnen. Ze vertelde haar werkgever niets over haar verslaving of over de tuchtklacht die eerder tegen haar was ingediend.
Verslaafde verpleegkundige geschorst

De vrouw werd al in maart 2013 veroordeeld, maar ging in hoger beroep. De klacht is onlangs alsnog gegrond verklaard.

Onderzoek

Het justitieel onderzoek tegen de vrouw werd in eerste instantie ingesteld, omdat na haar dienst in de nacht van 5 op 6 september 2011 een bewoonster dood in bed werd aangetroffen. Omdat er geen oorzakelijk verband werd aangetoond tussen het overlijden van de bewoonster en de manier waarop de verpleegkundige haar werk die nacht deed, was er geen aanleiding om haar te vervolgen wegens nalatigheid. Wel werd het dienstverband van de vrouw beëindigd, omdat bleek dat ze medicatie wegnam voor eigen gebruik, niet goed haar rondes liep en enkele keren de afdeling verliet.

Cocaïne en diefstal

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de verpleegkundige verslaafd was aan cocaïne en dit sinds 2003 regelmatig gebruikte. Verder bleek dat de verpleegkundige tijdens haar nachtdienst in september 2011 twintig tabletten dormicum stal. Daarnaast bleek dat de vrouw al in 2003 strafrechtelijk veroordeeld was wegens diefstal van medicijnen in andere verzorgingshuizen.

Nieuwe werkgever

De verpleegkundige zei in oktober 2012 in een gesprek met haar oude werkgever dat ze hulp had gezocht bij een verslavingskliniek. Ook verklaarde ze toen dat ze sinds juni 2012 een nieuwe werkgever had. Zowel haar verslavingsproblemen als de tuchtklacht had ze voor haar nieuwe werkgever verzwegen. Haar oude werkgever heeft vervolgens opnieuw een klacht tegen haar ingediend.

Minder verantwoordelijkheden

Het Centraal Tuchtcollege schorst de vrouw voor een jaar, maar is van oordeel dat ze genoeg motivatie en inzet toont om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Ze krijgt dan ook de kans de door haar ingeslagen weg voort te zetten. De verpleegkundige is inmiddels gestopt met werken voor een uitzendbureau naast haar werkzaamheden in dienstverband. Ze draait geen nachtdiensten meer en heeft bewust gekozen voor een functie met minder verantwoordelijkheden. Verder heeft ze haar therapie in de verslavingskliniek op eigen verzoek weer opgepakt en is ze nu dertien maanden drugsvrij.

Bron: Centraal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.