Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslag prijswinnaars Dag van de Verpleging

Hbo-v student Rim Bruines bezocht samen met studiegenoot Marijn Huisman het congres van Nursing op de Dag van de Verpleging. Zij schreef een verslag van de dag.
Verslag prijswinnaars Dag van de Verpleging

De dag start met het symposium ‘Patiëntgericht communiceren’ verzorgd door het trainingsbureau Maris patiëntgericht communiceren. ‘Straks’, ‘zo’, ‘even’, maar wanneer is ‘straks’ voorbij? Het zijn woorden die in de zorg veel gebruikt worden. Maar stel je eens voor dat je afhankelijk bent van de zorgverlener en hij of zij zegt: ‘Ik kom zo bij u’. Hoe lang duurt zo? Wanneer mag je als patiënt de vraag nog een keer stellen? Hoe lang moet de patiënt wachten totdat hij nog een keer mag bellen? ‘Als er iets is kunt u bellen.’ Nog zo’n veel gebruikte term! Het is te vrijblijvend, want wanneer is iets belangrijk genoeg om de verpleegkundige te bellen? Die heeft het al zo druk! Het zijn maar enkele van de eyeopeners die de revue passeerden. Tijdens dit symposium leren we dat we vaak geen besef hebben wat dit soort uitspraken met de patiënt doet.

Infuusprikken
Na het symposium vervolgden wij onze weg voor de workshop ‘Infuus in 1 keer raak’ van Alfred de Jong, anesthesieverpleegkundige in het Sint Fransiscus Gasthuis in Rotterdam en eigenaar  van ‘Precision bijscholingen’ een geweldige workshop over hoe je in 10 stappen of liever gezegd tips een infuus in 1 x raak kan prikken.

– Tip 1: Begin eerst met stuwen in plaats van het klaarleggen van alle benodigdheden.
– Tip 2: Leg de arm waarin je gaat prikken lager dan het hart, hierdoor maak je gebruik van de zwaartekracht om de venen al een beetje vol te laten lopen. Gebruik voor het stuwen een bloeddrukband. Het stuwen met een bloeddrukband is een stuk patiëntvriendelijker want de dunne stuwband snijdt in het vlees. Het stuwen kan vervolgens heel gericht gebeuren. Meet eerst de tensie en onthoudt de waarden. Pomp daarna de band op tot precies tussen de waarden in die je zojuist gemeten hebt. Het bloed loopt nu wel de venen in maar kan er niet uit. Wacht twee minuten en leg in die tussentijd je spullen klaar!
– Tip 3: Buig de venflon een klein beetje omhoog. Dit doe je terwijl je de venflon uit de verpakking haalt en de huls er nog omheen zit. Hiermee verklein je de kans aanzienlijk dat je door het vat heen prikt.
– Tip 4: Vraag de patiënt de hand heel slap te houden in plaats van een vuist te maken. Door het maken van een vuist wordt het bloed juist weer uit de venen gedrukt.

Humor
Een mooie afsluiter van deze dag was de workshop ‘Zorg en humor’ van Marcellino Bogers, schrijver van het boek ‘Humor als verpleegkundige interventie’. Humor is een officiële verpleegkundige interventie volgens de Nursing Intervention Classification (NIC) en moet dus zoveel mogelijk gebruikt worden. Tips van Bogers? Zorg dat er ‘met’ de patiënt wordt gelachen en niet ‘om’ de patiënt. Let er wel op humor niet te gebruiken bij patiënten na een buik operatie en doe je het wel, houdt dan de buik even vast!

Rim Bruines, 3de jaars leerling HBO-V duaal aan de Hogeschool van Amsterdam en werkzaam in het AMC te Amsterdam.

> Lees ook de expertblogs van infuusexpert Alfred de Jong op Nursing.nl.
> Lees ook de blogs van Marcellino Bogers op Nursing.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.