Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslag van het Wondzorg congres

Wijkverpleegkundigen Hannelore en Nienke bezochten het Wondzorg Congres in Ede. Lees hier het verslag van Hannelore.
Verslag van het Wondzorg congres

Collega Nienke en ik zijn werkzaam als verpleegkundige in de wijk Buitenhof in Delft Op een ochtend hadden we te maken met een cliënt, die gevallen was en behoorlijke wonden had opgelopen. Het huis lag onder het bloed, en hij was kruipend door de woning op zoek gegaan naar zijn alarm. Nienke en ik hebben de cliënt zo goed mogelijk verzorgd en de wonden behandeld. Dhr is naar het ziekenhuis vervoerd en is helaas overleden aan een hartinfarct. Die ochtend zaten wij nog even te evalueren of we goed gehandeld hadden. En of we de wonden op de juiste wijze verzorgd hadden.

Wondzorg congres
Op dat moment kwam de mail binnen met de vraag wie er gratis naar een congres wilde. De keuze van het wondzorg congres was snel gemaakt. We mailden dat een oude rot met een jonge rot samen op stap wilde en dat er tegenwoordig niet meer zo veel geld en tijd beschikbaar is voor congressen. En we wonnen.

Decubitus
Op 19 mei gingen we al vroeg op stap om op tijd aanwezig te zijn in Ede. Om 10 uur werden we welkom geheten door onze dagvoorzitter. Er waren die ochtend zes sprekers die allemaal zo’n twintig minuten iets mochten vertellen vanuit hun expertise. Er werd gesproken over decubitus, beoordeling maar ook behandeling van brandwonden, het classificeren van een diabetische voet ulcus, ulcus cruris, wondinfectie, en pijnbestrijding tijdens wondbehandeling.

Wondmaterialen
Vlak voor de lunch werden we getrakteerd op een spetterend op treden van Rob en Emiel. Zij gaven een show weg waar we nog lang over nagepraat hebben. Tijdens de heerlijke verzorgde lunch, stonden er standhouders met wondmaterialen waar je kon kijken en je laten informeren maar er waren ook gesponsorde workshops. 

Zwachtelen
Collega Nienke en ik hebben ons gesplitst en gingen allebei naar een workshop. Er was een workshop van Derma wound managment en de andere was patiëntvriendelijk zwachtelen met Farrow wrap. Na de lunch en de workshops vervolgde het gewone programma. Dat hield in dat alle gastsprekers van de ochtend ook een workshop van een uur verzorgde. Om daar uit te kiezen was heel erg lastig, want je wilde bij iedereen wel even aanschuiven.

Aangezet tot denken
Wij hebben uiteindelijk onze keuze gemaakt en twee geweldige workshops mee mogen maken. Hieronder wat steekwoorden van zaken die we die dag geleerd hebben en die ons tot denken hebben aangezet.

Wist je dat
– Er voor chronische wonden nog geen evidence based is geleverd dat zilververband werkt. Er zijn nu nieuwe onderzoeken. Zilver kan wel resistentie bewerkstelligen, let ook op evt zilverallergie. Chloor hexidine kan ook resitsentie bewerkstelligen.
– Bij veneuze ulcera wel jodium gebruiken.
– Pre operatief scheren voor een o.k. evidence based bewezen is dat dat niet goed is.
– Bij acute wonden( 2 e graads oppervlakige brandwonden) je geen zulversulfadicezine/flamzine en chloorhexidine gebruiken maar wel honing en betadine.

Enfin te veel op op te noemen. Het was een bijzonder leerzame dag en erg leuk om eens een hele dag met elkaar op stap te zijn.

Hannelore van Leipsig

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.