Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verstandelijk gehandicapten moeten meer bewegen’

Verstandelijk gehandicapten boven de 50 jaar zijn sneller oud dan mensen zonder beperking en zouden fitter moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum. Volgens de onderzoekers zijn de gehandicapten qua gezondheid 15 jaar 'ouder' dan andere leeftijdgenoten.

“Uit de analyses blijkt dat kwetsbaarheid in de populatie met verstandelijke beperkingen al in de leeftijdsgroep 50-64 jaar even vaak voorkomt als in de algemene 65-pluspopulatie”, zegt Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten bij het Erasmus MC. “Boven de 65 jaar neemt dat nog fors toe. Mogelijk vormt dit een verklaring voor het idee van ‘eerder oud’.” De helft van de 50-plussers met verstandelijke beperkingen woont op locaties waar zorg geboden wordt op het niveau van een verzorgings- of verpleeghuis. In de algemene 65-pluspopulatie is dat maar 6 procent.

 

Methode
Het probleem is volgens de onderzoekers dat veel gehandicapten zelf geen of weinig verantwoordelijkheid kunnen dragen voor hun eigen gezondheid. Ze hebben daarom een methode ontwikkeld die de mensen aan het bewegen moet krijgen: drie keer per week, acht maanden lang. Volgens de onderzoekers vinden de meeste deelnemers het heel leuk om te doen. Volgens hen is het belangrijk dat ook de activiteitenbegeleiders gecoacht worden.

 

Instellingen
Het Erasmus MC heeft het onderzoek uitgevoerd samen met drie instellingen voor gehandicaptenzorg: Ipse de Bruggen, Abrona en Amarant. Het is de bedoeling dat de methode door meer instellingen wordt overgenomen.

 

Bron: Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.