Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vertrouw niet blind op reken-apps’

Dr. Gerard Straetmans is toetsdeskundige bij Cito en lector assessment van de Saxion Hogeschool. Hij vindt dat verpleegkundigen de toegevoegde waarde van apps en andere geautomatiseerde hulpmiddelen voor het verpleegkundig rekenen niet moeten overschatten: ‘Je kunt nooit blind vertrouwen op technologie’.
ANP-Koen Suyk_site

Toetsinstituut Cito in Arnhem leverde in 2010 overtuigend empirisch bewijs: de medische rekenvaardigheid van verpleegkundigen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen schiet tekort. Grootschalig onderzoek toonde aan dat maar liefst vier op de vijf verpleegkundigen onvoldoende rekenvaardig is.

 

Apps lossen probleem niet op

Gerard Straetmans van Cito heeft er begrip voor dat professionals steeds vaker grijpen naar geautomatiseerde hulpmiddelen, zoals apps. Maar dit ontslaat hen niet van de plicht om hun rekenvaardigheid op peil te houden. ‘Er zijn heel mooie apps ontwikkeld. Maar ze kunnen nooit het probleem oplossen.

 

Automatische piloot

Vergelijk het eens met een andere context: in vliegtuigen kennen we de automatische piloot. Het is voor niemand een vraag of een piloot nog wel zelf moet kunnen vliegen in een toestel dat volledig zelfstandig op koers kan blijven. Die vanzelfsprekendheid moet er ook komen over de rekenvaardigheid van zorgverleners. ‘Een verpleegkundige die blind vertrouwt op de uitkomsten van haar app, gaat vroeg of laat de fout in. Je kunt nooit blind vertrouwen op technologie. Je moet zelf weten: wat voor uitkomst verwacht ik ongeveer? Als er iets heel anders komt te staan, doordat bijvoorbeeld de komma verschoven is, moet je dat meteen in de gaten hebben en de berekening opnieuw maken. Het is nu al een probleem, denk ik.’

 

Het volledige interview met dr. Gerard Straetmans staat in TvZ nr 1/2013.

 

Auteur: Redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.