Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraar weet niet van bevoegdheden ggz-verpleegkundige

De psychiatrisch verpleegkundige is bevoegd om diagnoses te stellen en een behandelplan te maken, maar zorgverzekeraars weten daar niets van.
398nationalebeeldbank

Dat zegt beroepsorganisatie Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. Volgens V&VN worden verpleegkundig specialisten in de ggz door zorgverzekeraars niet erkend als hoofdbehandelaar. Terwijl dat wel in de wet BIG duidelijk is opgenomen. V&VN vindt dat zorgverzekeraars verpleegkundig specialisten hinderen in de uitoefening van hun beroep en cliënten daarvan de dupe worden.

 

Zorg niet vergoed
De zaak kwam aan het rollen toen zorgverzekeraar CZ bekend maakte dat zij declaraties van de stichting Europsyche, waar veel specialistisch verpleegkundigen bij zijn aangesloten, niet wilde vergoeden. Alleen zorg verleend door een geregistreerd psychiater, wordt door de zorgverzekeraars vergoed. Het probleem was verder dat zorgverzekeraars geen inzicht hadden in welke psychische zorg zij vergoeden. Volgens V&VN wordt de verpleegkundige op deze manier neergezet als een niet gekwalificeerde hulpverlener, terwijl de wet BIG de kwalificaties juist duidelijk omschrijft. V&VN beticht de verzekeraars ervan taakherschikking – tussen artsen en specialistisch verpleegkundigen – in de ggz te frustreren.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.