Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars weigeren GGZ-VS als hoofdbehandelaar

Zorgverzekeraars weigeren de verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg (GGZ-VS) als hoofdbehandelaar. Dat blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging V&VN.
Verzekeraars weigeren GGZ-VS als hoofdbehandelaar
Foto: ANP

Minister Schippers van VWS besloot vorige maand ook de verpleegkundig specialist GGZ als hoofdbehandelaar aan te wijzen, naast psychiaters en klinisch psychologen. Het gaat om zo’n 500 verpleegkundigen die een relevante specialisatie hebben gedaan. Zij mogen door deze beslissing per 2014 een deel van de behandeling van patiënten overnemen.

V&VN: ‘Verkapte bezuiniging’

Voorzitter Henk Bakker van V&VN ziet tot zijn grote verbazing dat zorgverzekeraars het besluit van de minister naast zich neerleggen. Voor 2014 zijn de verpleegkundig specialisten nog niet of nauwelijks door de verzekeraars gecontracteerd. Een aantal zorgverzekeraars accepteert zelfs nog minder hoofdbehandelaars dan voorheen.

Bakker: ‘Dit leidt tot grote problemen in de ggz. Wanneer de zorgverzekeraars alleen psychiaters en klinisch psychologen als hoofdbehandelaar contracteren, dan ontstaat er een tekort aan hoofdbehandelaren. Zorgverzekeraars lijken hier bewust op aan te koersen om zo de specialistische ggz terug te dringen. Dit gaat dit ten koste van cliënten!’ V&VN vermoedt dat het gaat om een verkapte bezuiniging: door het aantal behandelaars te beperken, loopt het volume vanzelf terug.

Verzekeraars: ‘Onvoldoende kwaliteit’

CZ en Achmea bestrijden echter dat sprake is van een bezuinigingsmaatregel. ‘Wij hebben nog geen comfortabel gevoel bij de kwaliteit die een verpleegkundig specialist levert’, stelt CZ. Ook Achmea vindt het een stap te ver gaan om de verpleegkundige eindverantwoordelijke te maken. V&VN noemt het ‘echt onzin’ dat de kwaliteit niet op orde zou zijn. Bakker: ‘Ze houden vast aan een oud, conservatief beleid. Ze beseffen niet dat verpleegkundig specialisten ggz kwaliteit bieden’. Bovendien, zo stelt V&VN, wordt nu een schijnwerkelijkheid gecreëerd. ‘Op papier is de psychiater hoofdbehandelaar, maar in de praktijk neemt de verpleegkundige vaak een deel van zijn taken over.’ CZ benadrukt dat het zelf beslist over de kwaliteit van de zorg die ingekocht wordt.

Boze brieven

V&VN roept zorgverzekeraars op tot meer innovatief en toekomstgericht beleid in de ggz en beveelt aan om toch zorg bij verpleegkundig specialisten in te kopen. De brancheorganisatie heeft brieven over deze problematiek verstuurd naar Zorgverzekeraars Nederland, de minister, ggz-instellingen en Kamerleden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.