Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende 25% tijd kwijt aan papierwerk

Verzorgenden en verpleegkundigen in de langdurige zorg besteden een kwart van hun tijd aan administratieve taken, waar zij 15% zelf reëel vinden.
Kopie van Fotolia_73270447_Subscription_Yearly_XXL (1).jpg
Verzorgenden hebben veel ideeën over het reduceren van het papierwerk. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit onderzoek door organisatieadviesbureau Berenschot.  Aan het onderzoek deden ruim tweeduizend zorgmedewerkers mee. Bijna negen op de tien zorgprofessionals ervaren administratieve taken als enigszins (53%) of zeer (35%) belastend.  Binnen de geestelijke gezondheidszorg is dit zelfs 96% en bij de verpleging, verzorging & thuiszorg en gehandicaptenzorg respectievelijk 82% en 85%. Voorbeelden van administratieve taken zijn het bijhouden van een cliëntendossier, plannen en roosteren, correspondentie met cliënten en familie en het opstellen van diverse rapportages.

Handig: de expert geeft 5 praktische tips waarmee je als verzorgende ig het zorgleefplan dunner kunt krijgen. Naar de tips

Bij het onderzoek werd deelnemers ook gevraagd naar de drie administratieve taken die de meeste tijd kosten. Met  stip bovenaan staat het aanmaken en bijhouden van het zorgleefplan, gevolgd door overleg en overdracht, en het opstellen van rapportages over begeleiding. Veel respondenten hebben suggesties gedaan om de administratieve belasting te verlichten. De meeste ideeën hierover zijn ICT-gerelateerd, zoals snellere en stabielere applicaties, meer gebruik van mobiele devices en betere koppelingen tussen applicaties zodat geen dubbele invoer nodig is. Maar zorgmedewerkers noemen ook slimmer roosteren, eenvoudiger declareren van onkosten en kilometers, beknopt en enkel registreren wat echt nodig is, minder mailen, minder bureaucratische schakels in processen, extra tijd en een rustige ruimte voor administratie en betere samenwerking binnen en tussen organisaties.

Vilans lanceerde een toolkit om de registratielast van verzorgenden te verkleinen. ‘Weet waarom je iets registreert.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.