Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende ig wordt mogelijk ‘zorgkundige’

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten zich voorbereiden op ingrijpende veranderingen in hun beroepsprofiel.

Dat zegt Martin van Rijn, lid van de onafhankelijke stuurgroep van het project V&V2020 over de toekomst van de verpleegkunde. ‘Omdat de gezondheidszorg zo sterk verandert, gaat dit zeker ook gebeuren met de beroepsprofielen voor deze groepen. Ouderenzorg en ketenzorg worden belangrijker, net als ict-hulpmiddelen als bijvoorbeeld Zorg op Afstand. Verpleegkundigen en verzorgenden zullen een cruciale rol gaan spelen, hun rol zal in 2020 totaal anders zijn dan die we nu kennen.’

 

Nieuwe beroepsprofielen

Donderdag 8  maart worden de nieuwe beroepsprofielen gepresenteerd tijdens het V&V2020 congres. Een van de meest opvallende aanbevelingen is om de MBO-verpleegkundige af te schaffen. De MBO-V opleiding moet worden samengevoegd met die van de Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) opleiding en de opleiding te verkorten van vier naar drie jaar.

 

Zorgkundige 

De mensen die aan deze opleiding hun diploma halen, zullen ‘zorgkundige’ worden genoemd. Als deze voorstellen door de Tweede Kamer worden aangenomen, zou dit betekenen dat verzorgenden voortaan door het leven zouden gaan als ‘zorgkundigen’, in plaats van verzorgende ig. Minster Schippers neemt de beroepsprofielen donderdag op het congres in ontvangst.

 

Vakbond heeft kritiek

Abvakabo FNV heeft scherpe kritiek op de nieuwe beroepenstructuur. De vakbond is vooral ongerust over het mogelijke verdwijnen van de mbo-verpleegkundige.

 

Bronnen: V&VN, Nursing, Abvakabo FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.