Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende kan verspilling in de zorg verminderen

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg, vindt minister Edith Schippers. Dat kan bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe verzorgneden en verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. En de verpleegkundige moet terug de wijk in, aldus de minister.

Recent onderzoek wees uit dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo’n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen. Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die vandaag tijdens een conferentie in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.

Verpakking van medicatie
Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers komen tot kleinere verpakkingen. Vaak wordt maar een klein deel van de verpakking gebruikt. Dit leidt tot enorme verspilling van dure zorgproducten, zo stelt Schippers. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verzorgenden en verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. ‘Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro’s besparen’, aldus Schippers.

Verpleegkundige in de wijk
Ook wil Schippers dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen. Dat kan door patiënten minder vaak te verwijzen naar ziekenhuizen. De huisarts kan met ondersteuning van specialistisch-verpleegkundigen en praktijkondersteuners veel meer zorg in de eerste lijn houden. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt ze, want dat bespaart tijd en geld.

De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Bron: ANP, Zorgvisie
Door: redactie Nursing

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.