Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende veroordeeld voor mishandeling cliënt

Een Britse verzorgende is veroordeeld tot 18 maanden cel omdat hij een dementerende cliënt diverse malen in het gezicht sloeg. De mishandeling kwam aan het licht toen de dochter een verborgen camera plaatste.

De dochter van de 80-jarige bewoonster kreeg argwaan toen ze vreemde blauwe plekken bij haar moeder vond. Daarnaast merkte ze dat haar moeder steeds stiller werd en slecht sliep.

 

‘Niets aan de hand’

Alhoewel de verzorgenden van het Londense zorginstelling haar verzekerden dat er niks met haar moeder aan de hand was,  bleef ze het vreemd vinden. Ook omdat haar moeder steeds ‘Oh God, oh God’, zei als er een verzorgende haar kamer binnenkwam.

 

Verborgen camera

Ze plaatste een verborgen camera in de kamer van haar moeder, en die registreerde schokkende beelden. Er was te zien hoe de verzorgenden de vrouw ruw behandelen, opmerken dat ze uit haar mond stinkt.

 

In het gezicht slaan

De dochter was in shock, maar besloot nog één extra nacht te filmen in de hoop dat het een eenmalig incident was. De camera maakte beelden van een mannelijke verzorgende -terwijl er was beloofd dat haar moeder alleen door vrouwelijke verzorgenden gewassen zou worden- die haar moeder zonder enige reden op haar dijen slaat, en tot zesmaal toe met vlakke hand in het gezicht slaat.

 

Gevangenisstraf

De camerabeelden zorgden er uiteindelijk voor dat de mannelijke verzorgende achttien maanden de cel in moet. De andere verzorgenden die de moeder ruw behandelden zijn ontslagen. Volgens het verzorgingshuis staat dit geval op zichzelf. De dementerende vrouw is verhuisd naar een andere zorginstelling, waar haar dochter allemaal camera’s in de kamer heeft opgehangen. ‘Het zorgpersoneel snapt dit.’

 

Frances van Rijn

In Nederland was in 2010 een soortgelijke zaak: dochter Frances van Rijn plaatste een verborgen camera in de kamer van haar moeder, die registreerde dat een verzorgende haar moeder kleineerde. Daarop volgde een poll, waarin een meerderheid van de verzorgenden van mening was dat familie geen verborgen camera-opnames mag maken van verzorgenden. Dit zou de privacy van verzorgenden aantasten.

 

Bron: Daily Mail

 

Klik hier voor een paar beelden die de verborgen camera van de dochter maakte

 

Klik hier voor de weblog die Frances van Rijn schreef over de mishandeling van haar moeder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.