Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden: ‘Cliënten vaak meer dan een uur zonder toezicht’

Ruim een kwart van de zorgmedewerkers zegt dat de hoge werkdruk ondervoeding van de cliënten tot gevolg heeft. Daarnaast zouden cliënten regelmatig langere tijd zonder toezicht zijn.
Verzorgenden: 'Cliënten vaak meer dan een uur zonder toezicht'

Dit blijkt uit een enquête die vakbond Abvakabo FNV onder 3800 zorgverleners in verpleeg- en verzorgingshuizen hield. Iets meer dan de helft (51%) vindt dat ze dagelijks te weinig tijd heeft voor de bewoners. Nog eens 30% geeft aan wekelijks te weinig tijd te hebben voor de bewoners.

Hoge werkdruk

De hoge werkdruk leidt tot zware arbeidsomstandigheden voor het personeel, maar ook tot slechte zorg, aldus het rapport dat van de enquête gemaakt werd.  Ruim een kwart van de zorgverleners geeft aan dat ondervoeding en/of uitdroging bij ouderen voorkomt als gevolg van de hoge werkdruk. Zo een 70% geeft aan dat er fouten worden gemaakt met het uitdelen van medicijnen. Daarnaast stelt meer dan de helft van de zorgverleners dat het regelmatig voorkomt dat ouderen langdurig (in ieder geval meer dan een uur) zonder professioneel toezicht zitten. In verhalen vertellen onder andere verzorgenden dat de verpleeghuisbewoners absoluut niet zonder toezicht kunnen, dit is vragen om ongelukken.

Bijna de helft van de ondervraagden heeft dit jaar ervaren dat misstanden in of kritiek op de zorgorganisatie door cliënten of personeel niet naar buiten mocht worden gebracht. De meerderheid was ook van mening dat hun werk door de hoogste leiding van de zorgorganisatie onvoldoende gewaardeerd werd. Verzorgenden houden hun hart vast over de nog verdere bezuinigingen op de zorg. Maar liefst 98% zegt dat bij nog verdere bezuinigingen het verlenen van goede zorg simpelweg niet meer mogelijk is.

Lees ook: Vader Van Rijn: ‘Zorg voor mijn vrouw faalt’

Aanleiding voor de enquête was Ben Oude Nijhuis die de noodklok luidde over de zorg voor zijn vrouw en de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn. Werkgeversorganisatie Actiz reageerde op de enquête: ‘Zorgmedewerkers werken hard om iedere dag zo goed mogelijk voor onze ouderen te zorgen en als zij aangeven dat zij het gevoel hebben niet voldoende te kunnen doen, dan is dat natuurlijk vreselijk. Wij vinden het heel belangrijk dat er iets gebeurt om de problemen op te lossen. Maar met alleen meldpunten los je niets op. Daarom werken we vanuit ActiZ op dit moment –samen met de andere vakbonden– heel hard aan oplossingen. Wij nodigen Abvakabo FNV al langer uit om mee te doen. Hopelijk staan ze daar snel voor open. Wij horen ook van heel veel medewerkers dat zij alle negatieve publiciteit als heel kwetsend ervaren. Zeker als het bij hen in de organisatie wel goed gaat.’

Klik hier voor de resultaten van de enquête.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.