Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verzorgenden in wijkteam zijn onderbelicht’

In de wijkteams is er voornamelijk aandacht voor wijkverpleegkundigen, terwijl de teams voornamelijk bestaan uit verzorgenden. Zij hebben meer scholing nodig om de veranderingen in de wijkteams aan te kunnen.
verzorgednenig.jpg
Volgens de brancheorganisaties zijn er onvoldoende middelen om de benodigde inhaalslag te maken. - Foto: ANP (Roos Koole)

Dit advies staat in het rapport ‘Verzorgenden in wijkteams’ van onderzoeksbureau Bosman & Vos, in opdracht van ZonMW. Volgens de onderzoeker is gemiddeld 1 op de 10 medewerkers in wijkteams een hbo-opgeleide wijkverpleegkunde, verder zijn het verzorgenden die het uitvoerende werk doen. In totaal gaat het om zo’n 50.000 zorgmedewerkers. Van hen heeft 10 procent opleidingsniveau 2, en 90 procent opleidingsniveau 3. 

Verzorgende niveau 3

De helpenden (niveau 2) zijn vaak doorgestroomd vanuit de huishoudelijke hulp. Zij schieten tekort qua kennisniveau, stellen de onderzoekers. De verzorgende niveau slaagt er nog niet voldoende in om de omslag te maken van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. In de nieuwe wijkverpleging speelt de inzet op zelfredzaam van cliënten immers een grotere rol.

Bijscholing in samenwerking

Verder hebben verzorgenden behoefte aan bijscholing op het gebied van samenwerking binnen teams. Steeds meer zorgaanbieders werken met zelfsturende teams. Daarbij zijn teams eigenaar van het primaire proces. Teamleden werken op basis van gelijkwaardigheid. De onderzoekers hebben veel signalen ontvangen dat verzorgenden zoekende zijn naar hun positie binnen het team.

Wat vind jij? Ben jij als verzorgende ook zoekende naar je plek in het wijkteam? En waarin zou je graag bijgeschoold willen worden? Laat onder dit bericht je reactie achter!

Uit het onderzoek blijkt dat verzorgenden nog onvoldoende op deze onderdelen op passende wijze worden bijgeschoold. Diverse brancheorganisaties, zoals ActiZ, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de MBO raad, erkennen de behoefte aan deskundigheidsbevordering, maar stellen dat er onvoldoende middelen zijn om de benodigde inhaalslag te maken. 

Klik hier om het rapport te lezen

Kom naar De Grote Thuiszorgdag 2016: ‘Alle hens aan dek in roerige tijden’
28 juni 2016, ReeHorst Ede. Meer info 

2 REACTIES

  1. Hé hé, worden we wakker
    en nee…het is niet zo dat de verzorgende bij moeten scholen…het is zo dat deze mensen gewaardeerd moeten worden op wat ze doen en wie ze zijn!!!! Ik zat in een regulier team waarvan de helfrt overgestapt is naar buurtzorg, Die hebben nu zelfregulerend de krenten uit de pap, zoals ze dat zelf zo noemen…..maar het hele team, dat ook de 'steunkousenroutes 'had, en zo goed kon monitoren wanneer iemand meer hulp nodig had, waar gaat dat heen als buurtzorg ze overal wegdrukt. Dan krijg je toch net wat in het reguliere gebeuren ook is gebeurd: scholen of vertrekken…….maar heb je nu echt die glossy scholing nodig voor steunkousen en mensen helpen wassen. Gaat echt goed hier, in nederland, met de zorg. Nou nee….het IS al kapot!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Verwarrend gebruik van begrip wijkteams. Blijkbaar zijn dit niet de gemeentelijke wijkteams maar de , zelfsturende, thuiszorgwijkteams. Ik werk in een zelfsturend Buurtzorgteam met collega's van nivo 3 tm 5 . Dat gast overwegend goed en blijft uitdagend om alles samen te regelen. Ik kan me goed voorstellen dat collega's uit voorheen meer hierarchisch gestuurde ( met een leidingwvende) de zelfsturing moeten leren . Dat geldt denk ik voor alle nivo' s. Training en coaching is dan nuttige ondersteuning met name op communicative en samenwerkingsvaardigheden .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.