Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties17

‘Verzorgenden met open schoenen niet in strijd met hygiëne’

Met het warme weer zie je steeds meer verzorgenden en verpleegkundigen op Birckenstocks, Wolky's en andere open schoenen. Maar mag dat wel in verband met de hygiëne op je werk? Arts-microbioloog Ellen Mascini is voorzitter van de Regieraad van Werkgroep Infectie Preventie (WIP) en geeft wat duidelijkheid.
'Verzorgenden met open schoenen niet in strijd met hygiëne'

Open schoenen, mogen verzorgenden en verpleegkundigen die nu wel of niet dragen op het werk?

‘Er is in de wetenschappelijke literatuur geen bewijs gevonden dat open schoenen het infectiegevaar voor de zorgverlener of zorgvrager vergroot. Vanuit het oogpunt van de infectiepreventie is het dus niet verboden voor verzorgenden en verpleegkundigen om open schoeisel te dragen op het werk. In de onze richtlijnen voor ziekenhuizen staat wel explicieter dat schoeisel met een bovenkant van stevig materiaal de mogelijkheid beperkt dat een scherp voorwerp per ongeluk het schoeisel en de huid kan doorboren., omdat je in ziekenhuizen meer in aanraking met bloed kunt komen. Maar ook hier verbieden we open schoeisel niet. Het is overigens aan te raden om schoeisel van goed te reinigen materiaal te gebruiken’

Met het warme weer is het voor verzorgenden een uitdaging om cliënten goed te laten drinken. Klik hier voor handige tips >>

Hoe komt het dat hier zoveel verwarring over bestaat onder verzorgenden en verpleegkundigen?

‘Het kan natuurlijk wel dat het protocol van je werkgever uit ARBO-overwegingen voorschrijft dat je geen open schoenen mag dragen. Wanneer het protocol van de zorginstelling voorschrijft dat open schoenen verboden zijn, dien je dit natuurlijk als verzorgende of verpleegkundige op te volgen.’

Waarom is die ongegronde angst voor infectiegevaar er?

‘Ik kan niet spreken voor verzorgenden en verpleegkundigen, je deze vraag dus beter aan hen zelf voor kunnen leggen. Maar misschien omdat je als verzorgende in contact komt met bijvoorbeeld ontlasting, of bloed van een cliënt. Maar zolang je geen wondje op je voeten hebt, kan dit geen schade aanrichten. Heb je wel een wondje op je voet, dan raden we aan om dit af te dekken met bijvoorbeeld een pleister. Want in dat geval is er wel een verhoogd risico op besmetting. Cliënten of patiënten kunnen geen gezondheidsschade ondervinden als de verzorgende of verpleegkundige open schoenen draagt. Er kan hooguit een onprettige geur van de voeten komen.’

Verzorgende Conny is op jacht naar nieuwe werkschoenen: ‘Ik vind die zoektocht altijd een ramp’. Klik hier voor haar weblog >>

Wat zou u persoonlijk doen als u verzorgende of verpleegkundige zou zijn?

‘Ik zou schoenen dragen die zorgen dat de voet op de bovenkant bedekt is. Want je kunt je voeten lelijk stoten tegen bedden, of als er een rollator of rolstoel overheen gaat. Maar dat heeft dus niet veel met hygiëne te maken, maar meer met ARBO-technische redenen.

Klik hier voor de hygiënerichtlijn voor ziekenhuizen

17 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Sinds een jaar loop ik op hardloopschoenen tijdens mijn werk. Wat een uitvinding: voldoende steun om veel te kunnen lopen, goede ventilatie door ademend bovenwerk maar wel stukken veiliger als er iets op je voeten valt. Ben de collega die mij deze tip gaf nog altijd dankbaar.

 3. Bij mijn werkgever is het al geruime tijd niet meer toegestaan om open schoenen te dragen tijdens het werk. Dit heeft niets te maken met hygiëne, maar wel met de veiligheid. Onze werkschoenen moeten een gesloten top en een hielriempje hebben. Ik draag steeds Birckenstocks om te werken, de klompen met hielriem. Dit is inderdaad heel warm tijdens de zomer, maar voor mij liever geen ingegroeide nagel meer door het stoten van mijn teen aan een bed!!

 4. Ik draag altijd (12jaar) slippers die afwasbaar zijn. Soms krijg je per ongeluk bloed, urine of andere secretie op je slippers. Ik was mijn voeten en slippers dan gelijk af en ontsmet met alcohol. Sommige collegas dragen stoffen schoenen en dat vind ik pas smerig!

 5. Ik draag altijd (12jaar) slippers die afwasbaar zijn. Soms krijg je per ongeluk bloed, urine of andere secretie op je slippers. Ik was mijn voeten en slippers dan gelijk af en ontsmet met alcohol. Sommige collegas dragen stoffen schoenen en dat vind ik pas smerig!

 6. Voor de warmte zou ik het liefst open schoenen aantrekken, maar bij ons ligt meer het gevaar dat je je voeten openhaalt als je de bedden op postoelen van de rem haalt. Ook als je een wiel over je voet krijgt, is er minder kans op letsel als je dichte schoenen aan hebt.
  Dus alleen bij meer dan 30 graden ga ik voor open schoenen.

 7. Sinds kort is het bij mijn werkgever niet meer toegestaan met open schoenen te werken. Ik vind dat echt heel vervelend. Er kwam inderdaad wel eens badwater of andere vloeistoffen over mijn voeten. Goed wassen alcohol en klaar. Nu moet ik mijn schoenen dus wassen? Ik vraag me echt af hoe schoon mijn schoenen nog zijn in vergelijk met mijn steeds gewassen voeten. Nu is het om de veiligheid. Dat je niet met een tillift over je voeten rijdt? Ik heb in al die jaren met blote voeten nog nooit een tillift over mijn voeten gehad? Dus tja…..

 8. Ooit in het verleden een nagel van een teen blauw gehad door stoten aan een bed. Ik draag half open schoenen, maar met een dichte neus. Ook geen klompen want dan krijg ik last van mijn kuiten. Persoonlijk vind ik met blote voeten in open schoenen niet hygie. 

 9. Ik draag Teva’s..die kunnen tegen water en ik mik ze af en toe in de wasmachine..
  Ik vind dichte schoenen niet fijn in mn werk als ziekenverzorgende in de thuiszorg.. Vooral met douchen sta ik te soppen in de schoenen.. die blauwe sloffen zijn icm water en ‘sop’ levensgevaarlijk.. en die ‘overlaarzen’ hebben we niet ter beschikking..

 10. Ik draag Teva’s..die kunnen tegen water en ik mik ze af en toe in de wasmachine..
  Ik vind dichte schoenen niet fijn in mn werk als ziekenverzorgende in de thuiszorg.. Vooral met douchen sta ik te soppen in de schoenen.. die blauwe sloffen zijn icm water en ‘sop’ levensgevaarlijk.. en die ‘overlaarzen’ hebben we niet ter beschikking..

 11. Het liefst loop ik of het nu zomer of winter is met open schoenen. Wat hygiëne betreft; dichte schoenen van wat voor materiaal ook vertonen toch vaak poreuze plekken waar vocht en vuiligheid in kan gaan zitten. Als er iets op mijn voeten valt was en desinfecteer ik mijn voeten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.