Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden niet bang voor ‘nachtdienst-borstkanker’

De meeste verzorgenden zijn niet bang dat ze door het draaien van nachtdiensten verhoogd risico op borstkanker hebben. De deelname aan de Nightingale Studie hiernaar is tot eind januari verlengd.

In totaal is 89% van de verzorgenden niet bang om borstkanker te krijgen door nachtdiensten. Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website http://www.tvvonline.nl/ hield. De vraag luidde: ben jij bang om borstkanker te krijgen door nachtdiensten? 

 

Nightingale Studie

‘Nee, al ben ik wel erg benieuwd naar de uitslag van het onderzoek hiernaar’, antwoordde (59%) hierop. Deelname aan deze studie is verlengd tot eind januari. Verzorgenden en verpleegkundigen die (ooit) nachtdiensten hebben gedraaid, kunnen zich hiervoor nog steeds opgeven.

 

Geen idee

Vijftien procent van de nee-stemmers wist überhaubt niet dat het draaien van nachtdiensten een verhoogd risico op borstkanker zou kunnen betekenen. Een ander deel (15%) van de nee-stemmers kan zich niet voorstellen dat er een link tussen borstkanker en het draaien van nachtdiensten is.

 

Regelmatig controleren

Elf procent van de stemmers is wél bang dat nachtdiensten borstkanker kunnen veroorzaken. Twee procent geeft zelfs aan dat ze daarom het draaien van nachtdiensten mijden. Vijf procent is wel bang, maar doet hier verder niks mee. Vier procent laat de borsten regelmatig controleren, omdat ze bang zijn dat het draaien van nachtdiensten extra risico op borstkanker met zich meebrengt. In totaal stemden 649 personen.

 

Grootschalig onderzoek

De poll werd gehouden naar aanleiding van het onderzoek dat de Nightingale Studie momenteel onder verpleegkundigen en verzorgenden houdt. Inmiddels hebben 50.000 verpleegkundigen al meegedaan. Ook verzorgenden worden opgeroepen om deel te nemen aan dit onderzoek. Er wordt gekeken of het verstoren van het dag-nacht ritme invloed heeft op de ontwikkeling van borstkanker.

 

Wil jij deelnemen aan het onderzoek? Klik dan hier of mail naar nightingale@nki.nl. De onderzoekers zijn ook telefonisch bereikbaar op 020-5122490.  

 

Bron: TVVonline / Nightingale Studie

 

Stem mee op de nieuwe poll: De huidige cao VVT is opgezegd door de bonden. Wat zie jij het liefst aangepast in de nieuwe cao VVT? Stem hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.