Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verzorgenden ontslagen om Facebookfoto’s dementerenden

Vijf verzorgenden en een verpleegkundige van woonzorgcentrum Sint-Pieter in het Vlaamse Puurs zijn op staande voet ontslagen omdat zij shockerende foto’s van zwaar dementerende bewoners op een besloten Facebookgroep plaatsten.
gh-1-1459960-639x852 (1).jpg
De collega's van de verzorgenden vrezen voor de goede naam van het beroep. - Foto: Free Images

De foto’s kwamen aan het licht door een tip van buitenaf: Vlaamse media spreken over een partner van een van de verzorgenden die de directie van het woonzorgcentrum inlichtte. De foto’s zijn niet seksueel getint, maar werden wel in intieme situaties genomen, zoals tijdens het wassen of op het toilet. Een dochter van een van de bewoners vertelt hoe de verzorgenden – die in Vlaanderen ‘zorgkundigen’ heten – expres het haar van haar moeder extra in de war maakten, voor de foto. ‘De foto’s waren van die aard dat die mensen nooit hun toelating zouden geven om zo’n foto’s te publiceren’, aldus Erwin Brijs, voorzitter van zorginstelling OCMW van Puurs tegen Het Laatste Nieuws. De foto’s werden in de Facebookgroep geplaatst met neerbuigende commentaren erbij.

‘Ze kozen allerzwakste bewoners’

In elk geval zeven zwaar demente cliënten waren het slachtoffer. ‘De op staande voet ontslagen medewerkers kozen zwaar dementerende ouderen. Dat zijn de allerzwakste bewoners, die volledig weerloos zijn. Het is mij een raadsel wat hun bedoeling was. Want dit is absoluut niet om te lachen’, aldus Brijs. De families van de getroffen cliënten zijn geïnformeerd, evenals de collega’s van de verzorgenden: ‘Ze snappen het gedrag van hun collega’s niet en voelen zich mee slachtoffer: hun goede naam dreigt ook beschadigd te worden’, aldus Brijs.

Celstraffen

Het parket van Mechelen is een onderzoek gestart. ‘Het gaat hier om kwetsbare personen die niet beseften wat er gebeurde. Er werd ook met hen gelachen, wat toch van weinig respect getuigt. Wij hebben de feiten daarom gekwalificeerd als “onterende behandeling”, omdat er sprake is van een inbreuk op de menselijke waardigheid. Op dergelijke feiten staan celstraffen tot twee jaar’, zegt woordvoerster Nele Poelmans van de Mechelse afdeling van het parket van Antwerpen.

3 REACTIES

  1. Snap niet waarom deze mensen ooit de zorg in gegaan zijn. Als je dit beroep wil uitoefenen moet je wel écht iets met mensen hebben en ze willen helpen. Bovendien moet je het hart op de goede plaats hebben, wat bij deze figuren zeker het geval niet is. Helemaal terecht dat ze ontslagen zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.