Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden verbeteren kwaliteit verzorgingshuizen

In verzorgingshuizen waar verzorgenden werken met een nieuw zorgmodel, verbetert de kwaliteit van de zorg. Dat blijkt uit een proef bij tien verzorgingshuizen van zorgorganisatie Omring in de regio West-Friesland.

Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat verzorgenden regelmatig de gezondheidsproblemen en behoeften van de bewoners in kaart brengen.

 

Vragenlijst

Daarvoor gebruiken ze de internetapplicatie ‘Resident Assessment Instrument (RAIview). Dat is een vragenlijst waarmee de verzorgende op 18 gebieden problemen kan signaleren. Het instrument adviseert de verzorgende hoe ze de problemen kan aanpakken. De verzorgende maakt dan samen met de bewoner een zorgplan en afspraken over hoe ze het probleem gaan aanpakken. Ook vindt aan de hand van de uitkomsten van RAIview een multidisciplinair overleg plaats tussen verzorgenden, de huisarts, de specialist ouderengeneeskundige en andere zorgverleners.

 

Uitkomsten

De verzorgingshuizen waar met het nieuwe zorgmodel werd gewerkt, scoorden op 30 van de 32 punten beter dan de huizen in de controlegroep. De bewoners beoordeelden de kwaliteit van zorg positiever dan de bewoners in de controlehuizen. Bovendien waren de verzorgenden en de huisartsen tevreden over deze nieuwe aanpak. Ze gaven aan zich meer betrokken te voelen bij de bewoners en beter toegerust te zijn voor hun taak.

 

Onderzoek

Het onderzoek bij de verzorgingshuizen werd uitgevoerd door huisarts en specialist ouderengeneeskunde Marijke Boorsma in samenwerking met onderzoekers van EMGO+ instituut. Boorsma promoveert vrijdag 20 januari op dit onderwerp aan het VUmc.

 

Meer informatie over het nieuwe zorgmodel en een film over het project is te vinden op www.nedrai.nl.

 

Bron: VUmc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.