Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden: wapen je tegen Mexicaanse griep!

Nu de Mexicaanse griep ook steeds meer Nederlanders velt, is het goed om te weten hoe je als verzorgende op de werkplek de kans op besmetting zoveel mogelijk beperkt.

  • Was je handen regelmatig met óf zeep uit een dispenser en droog ze daarna goed (bij voorkeur met papieren handdoekjes), óf desinfecteer je handen met een handalcohol. De handalcohol moet voor minstens 70 procent uit alcohol bestaan om zijn werk goed te doen. Wanneer je kloofjes van het handenwassen krijgt, smeer je handen dan in met handencreme, anders is er een grote kans dat je het virus verspreidt.
  • In verpleeghuizen en verzorgingshuizen is het vaak een komen en gaan van bezoek. Maak daarom regelmatig de deurklinken schoon met een reinigingsmiddel.
  • Je kunt de griep natuurlijk ook van je collega’s krijgen. Maak daarom ook regelmatig toetsenborden (muizen!), afstandsbedieningen, knopjes van liften, leuningen, en de klinken van keukenkastjes schoon.
  • Net als bij gewone griep wordt de Nieuwe Influenza A (Mexicaanse griep) verspreid via de lucht (hoesten), vocht (ook van de slijmvliezen) of aanraking (omhelzen, handen schudden, kussen) . Raak dus zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.
  • Hoest of nies in je elleboog, zodat je niet via je handen aan iemand anders kan besmetten.
  • Vrees niet: we gaan je niet aanraden om een mondkapje te gaan dragen. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat ze écht helpen tegen besmetting van het virus. Daarnaast zorgen ze er misschien wel voor dat je geen druppeltjes verspreidt bij niezen of hoesten, het voorkomt niet het inademen van de ziektekiemen. Wel is het zo dat wanneer je een patient verzorgt die griep heeft, je volgens de richtlijn van het RIVM een mondkapje moet dragen. Bezoek hoeft dit niet te doen.
  • Zie voor meer informatie de richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1) van het RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.