Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorgenden willen best doorwerken tot 65ste’

Veel verzorgenden willen wel doorwerken tot hun 65ste, op voorwaarde dat hun werkgever ze dan extra ondersteunt. Bijvoorbeeld door ze minder onregelmatige diensten te laten draaien.
oudere

Ook minder lichamelijk werk verrichten zou het makkelijker maken om door te werken tot de 65ste. Dit blijkt uit onderzoek binnen het Panel Verpleging & Verzorging van NIVEL, dat uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden bestaat. Ook blijkt dat als de werkgever verzorgenden en verpleegkundigen niet goed ondersteunt, voortijdige uitval dreigt.

 

55-plus verzorgenden 

Veertien procent van de verzorgenden en verpleegkundigen is 55-plus. En 3,5% is 60 jaar of ouder. Om de toekomstige tekorten aan verzorgenden op te vangen zouden zij langer kunnen blijven werken. Ook hun collega’s vinden dat oudere werknemers zoveel mogelijk voor de zorg ‘behouden moeten blijven’. Ze zijn ervaren, kunnen de professionele normen en waarden uitdragen, en ze zijn relatief stressbestendig en loyaal.

 

Werkdruk
De panelleden zijn het er vrijwel unaniem (93%) over eens dat goede werkomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat ouder personeel in de zorg blijft werken. Een redelijke werkdruk, waardering, teamgeest en goede onderlinge communicatie en besluitvorming zijn belangrijk voor zowel jonge als oude verzorgenden.

 

Diensten

Zwaar lichamelijk werk en onregelmatige diensten zijn een struikelblok voor verzorgenden om tot hun 65ste in de zorg te werken. Uit een eerdere poll die op http://www.tvvonline.nl/ gehouden werd, lieten verzorgenden weten vooral last van de onderrug te hebben. Om oudere verzorgenden te behouden moeten werkgevers maatregelen nemen op werkinhoud, werktijden, loopbaanbegeleiding en de gezondheid van de werknemer.

Extra maatregelen
NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: ‘Zorgpersoneel wil even vaak tot 65 jaar doorwerken als werknemers in andere sectoren. Maar om dit te verwezenlijken zijn wel extra maatregelen nodig die het werk minder zwaar maken. Dit is echter niet altijd haalbaar. Niet iedereen wil of kan meer begeleiding of administratie gaan doen. Ook allerlei technologie kan het werk minder zwaar maken, maar is niet in elke situatie in te zetten. Om oudere werknemers te behouden is maatwerk nodig. De werkgever zou regelmatig met elke werknemer moeten bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om met plezier te blijven werken.’

Bron: NIVEL

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.