Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden willen extra scholing palliatieve zorg

Driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen heeft behoefte aan extra scholing over palliatieve zorg.

Dit is sinds 2002 onveranderd, ondanks nieuwe richtlijnen en de toename aan scholing, instrumenten en consultatiemogelijkheden, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en EMGO+ in het tijdschrift voor verpleegkundigen TVZ.

Onvoldoende opgeleid
Van de verzorgenden en verpleegkundigen die de afgelopen twee jaar palliatieve zorg hebben gegeven, zegt maar de helft daar voldoende voor te zijn opgeleid. In de basisopleiding krijgt 17 procent een aparte module palliatieve zorg, 72% is geschoold in het omgaan met een naderend overlijden, 64 procent in lichamelijke verzorging van een overleden patiënt en 56% in het voeren van een ‘slecht nieuws gesprek’. Dit blijkt uit een onderzoek binnen het landelijke Panel Verpleging & Verzorging.

 

Andere culturen
De meeste behoefte is er aan kennis rond het overlijden in andere culturen (45%) en wet- en regelgeving rondom euthanasie en zelfdoding (40%). In de meeste instellingen bestaan wel richtlijnen: 81% van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat er binnen de instelling richtlijnen, protocollen en checklists zijn voor zorg aan het levenseinde. Wel is er nog behoefte (28%) aan richtlijnen voor palliatieve sedatie en hoe te handelen bij euthanasieverzoeken.
 
Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.