Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden zijn checklisten spuugzat

De meeste verzorgenden en verpleegkundigen zijn moe van het checklist verzorgen.
Verzorgenden zijn checklisten spuugzat
Foto: Arno Massee

Dat geven zij aan in een poll die Nursing op haar website hield. De vraag was: ‘Word jij ook zo moe van checklistgericht verplegen?’. Ruim 80 procent van de 250 stemmers antwoordde ‘ja’. De redactie van Nursing plaatste de poll naar aanleiding van een brandbrief die verpleegkundigen in Assen onlangs naar hun personeelskrant stuurden. Daarin schreven zij dat ze zich ernstig zorgen maken over het vak van de verpleegkundige.

Evidence Based Practice

Beroepsvereniging V&VN herkent het signaal van verzorgenden en verpleegkundigen: ‘Er wordt al jaren geklaagd over bureaucratie, administratieve rompslomp en lijstjes afvinken,’ zegt woordvoerder Monique Roedoe van V&VN. ‘Het is op dit moment een trend om op basis van Evidence Based Practice (EBP) te werken en dat is natuurlijk goed. Maar we zien wel dat het in sommige instellingen checklistdrift in de hand werkt. Ook bij werken via EBP moeten verpleegkundigen en verzorgenden zelf blijven nadenken en moet er ruimte zijn om onderbouwd zorg op maat te bieden. De reacties die wij krijgen is dat de beroepsgroep ontevreden is over ‘registreren om het registreren’ en het keurslijf van protocollen en richtlijnen.’

Checklistdrift

Beroepsvereniging V&VN is van mening dat er sprake is van een doorgeslagen checklistdrift. ‘Wij zien voorbeelden van checklisten die gegevens opleveren, waarmee vervolgens niets wordt gedaan. Terwijl er ook voorbeelden zijn van checklisten die succesvol worden ingezet voor het verbeteren van de zorg, zoals de SURPASS operatiechecklist.  De crux zit vooral in de ruimte die verpleegkundigen en verzorgenden krijgen om gelegitimeerd af te wijken van protocollen en checklists, in het belang van de patiënt. Dat vraagt van verpleegkundigen en verzorgenden kennis en vaardigheden: ook met een checklist in de hand moet je blijven nadenken: ‘Past deze oplossing bij deze patiënt?’, aldus Roedoe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.