Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorging na overlijden bij covid-19: dit zijn de richtlijnen

Voor verpleegkundigen gelden specifieke richtlijnen voor afleggen als iemand aan covid-19 is overleden, net als voor naasten die al dan niet meehelpen. Huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten maakten een leidraad.
Foto Fotolia

De volgende richtlijnen voor afleggen bij overlijden aan covid-19 staan ook in het document ‘Informatie voor zorg na overlijden voor naasten, zorgverleners en uitvaartmedewerkers’, gepubliceerd op Palliaweb. Dit document werd opgesteld door in palliatieve zorg gespecialiseerde huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten, het RIVM las mee.

Let op, over de vraag of iemand die overlijdt aan covid-19 een chirurgisch mondneusmasker op moet wordt verschillend gedacht. In het document op Palliaweb staat dat dit wél moet, omdat tijdens het draaien nog lucht uit de longen kan komen. Het RIVM zelf denkt daar anders over, lees meer in dit artikel.

  • Naasten mogen deelnemen aan de verzorging maar moeten dan wel een schort met lange mouwen en handschoenen dragen, eerst het schort aantrekken en dan de handschoenen (over de manchetten van de mouwen).
  • Een veiligheidsbril en mondneusmasker zijn niet nodig voor naasten zonder op covid-19 wijzende symptomen die deelnemen aan de verzorging, handschoenen wel.
  • Naasten met ziekteverschijnselen passend bij covid-19 of een andere virale infectie mogen deelnemen aan afleggen maar moeten altijd (dus ook als ze alleen aanwezig zijn) een (chirurgisch) mondneusmasker en handschoenen dragen en deze ophouden tot ze buiten de instelling zijn.
  • Ook met handschoenen aan mag het eigen gezicht niet worden aangeraakt.
  • De naaste mag de overledene niet kussen, handcontact mag wel met handschoenen aan, daarna moeten de handen goed worden gewassen.
  • Het balsemen van het lichaam van een overledene met COVID-19 is mogelijk met de daarvoor gebruikelijke hygiënemaatregelen.
  • De kist mag zowel open als dicht.
  • Tegen opbaring van de overledene op bed middels een bed-koelsysteem is geen bezwaar.
  • Let op, bovenstaande adviezen kunnen veranderen, kijk op de website van het RIVM of bij de branchevereniging voor uitvaartondernemingen.

Lees over covid-19 en de laatste levensfase ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.