Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vezelrijk voedsel voorkomt borstkanker

Vrouwen die nog niet in de overgang zijn en veel vezels eten, hebben daardoor een verlaagde kans op borstkanker. Dat hebben Britse onderzoekers geconcludeerd.
Vezelrijk voedsel voorkomt borstkanker

Uit het onderzoek van de Universiteit van Leeds blijkt dat vrouwen die minimaal dertig gram vezels op een dag eten, half zo vaak last krijgen van borstkanker als vrouwen die minder vezels nuttigen. Volgens de onderzoekers komt dit doordat granen en vezels invloed hebben op de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Overgewicht
Voor het onderzoek zijn zeven jaar lang de eetgewoontes van 35000 Britse vrouwen in de gaten gehouden. Bij de groep vrouwen die nog niet in de overgang was bleek het eten van vezels een positief effect te hebben. Bij de vrouwen die al wel in de overgang waren, was dit effect niet zichtbaar. Dat komt volgens de onderzoekers omdat de hoeveelheid oestrogeen na de overgang sterk toeneemt, en ook hebben veel vrouwen na de overgang last van overgewicht en dat is weer een risicofactor voor borstkanker.

Witbrood
De onderzoekers raden vrouwen die nog niet in de overgang zijn aan om geen witbrood meer te eten, een vezelrijk ontbijt te nemen en vijf porties groente en fruit per dag te eten. Op die manier kom je aan de 30 gram die nodig is, melden zij. De gemiddelde Brit krijgt dagelijks zo’n 12 gram vezels binnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.