Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Viaa Hogeschool Zwolle beste hbo-v van Nederland

De Viaa Hogeschool in Zwolle biedt de beste hbo-v van het land. Dat blijkt uit de Keuzegids hbo 2017 die gisteren verscheen. De opleiding scoorde een 7,8. De tweede plaats wordt gedeeld door Hogeschool Zeeland en de Christelijke Hogeschool Ede; beide hogescholen scoorden een 7,4.
a_winnaar.jpg
Foto: Pixabay

De hbo-v- studenten van de Viaa beoordeelden hun  hogeschool goed op alle aspecten en gaven een ‘extra goed’ aan hun docenten. Daarnaast beoordeelde de Keuzegids de doorstroom naar het tweede jaar en het slagingspercentage na vijf jaar als goed. Vorig jaar voerde Viaa ook de lijst van hbo-v-opleidingen aan, al waren de studenten toen nog positiever over de opleiding en scoorde de hogeschool een punt hoger. Waarom de beoordeling nu lager uitviel, is op basis van de Keuzegids niet te zeggen.

Haagse Hogeschool op de laatste plaats

Op de laatste plaats staan de Haagse Hogeschool en het afstandsonderwijs van Windesheim Flevoland; zij scoren beide een 5,0. De studenten zijn ontevreden over de inhoud van deze opleiding en de informatievoorziening van de hogeschool. Ook stromen bij deze opleidingen minder studenten door naar het tweede jaar dan bij de andere hogescholen. Windesheim Flevoland stond vorig jaar ook op de laatste plek. De Haagse Hogeschool scoorde toen een krappe voldoende.

De Keuzegids hbo brengt elk jaar de kwaliteit van de hogescholen in Nederland in kaart op basis van de beoordeling door studenten en door de Nederlands-Vlaamse accreditatie-organisatie NVAO. Daarnaast worden feitelijke prestaties bekeken: de doorstroom naar het tweede jaar, de slagingspercentages en het aantal lesuren.

Meeste hbo-v’ers halen diploma

De prestatiecijfers van de hbo-v’s laten zien dat de meeste hogescholen hun studenten succesvol door de opleiding weten te loodsen. Op de meeste hogescholen (op drie na) stroomt meer dan 78 procent van de hbo-v-studenten door naar het tweede jaar. Alle hbo-v-opleidingen scoren een voldoende of hoger op het criterium hoeveel studenten binnen vijf jaar afstuderen – de officiële vier jaar plus een jaar uitloop.

Studenten willen meer lesuren

Bijna alle hbo-v-opleidingen scoorden onvoldoende op het criterium van het aantal contacturen. Gemiddeld hadden de hbo-v-opleidingen 12,9 contacturen per week. De studenten gaven aan dat zij dit niet voldoende vonden. Maar vijf hbo-v-opleidingen hadden volgens de studenten genoeg contacturen.

Expertoordeel geeft ander beeld

Het expertoordeel van de NVAO komt niet altijd overeen met het oordeel van de studenten. Op basis van hun visitaties gaven de experts de meeste hbo-v-opleidingen een voldoende, ook opleidingen die lage studentenbeoordelingen en prestatiecijfers hadden. Hogeschool Inholland Alkmaar kreeg van de NVAO zelfs een goed oordeel, terwijl deze hogeschool met een totaalscore van 5,2 onderaan de lijst bungelt.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het slagingspercentage wordt als goed beoordeeld. Maar hoe hoog is dat percentage eigenlijk? Dat krijgen we niet te horen, ook niets om trots op te zijn,dat is na vijf jaar minder dan 50%. En dan die contacturen,gemiddeld 2.58 uur per dag en zeg dat een lesuur 50 minuten duurt,wat houd je dan per dag over?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.