De hbo-v- studenten van de Viaa beoordeelden hun hogeschool goed op alle aspecten en gaven een ‘extra goed’ aan hun docenten. Daarnaast beoordeelde de Keuzegids de doorstroom naar het tweede jaar en het slagingspercentage na vijf jaar als goed. Vorig jaar voerde Viaa ook de lijst van hbo-v-opleidingen aan, al waren de studenten toen nog positiever over de opleiding en scoorde de hogeschool een punt hoger. Waarom de beoordeling nu lager uitviel, is op basis van de Keuzegids niet te zeggen.
Haagse Hogeschool op de laatste plaats
Op de laatste plaats staan de Haagse Hogeschool en het afstandsonderwijs van Windesheim Flevoland; zij scoren beide een 5,0. De studenten zijn ontevreden over de inhoud van deze opleiding en de informatievoorziening van de hogeschool. Ook stromen bij deze opleidingen minder studenten door naar het tweede jaar dan bij de andere hogescholen. Windesheim Flevoland stond vorig jaar ook op de laatste plek. De Haagse Hogeschool scoorde toen een krappe voldoende.
De Keuzegids hbo brengt elk jaar de kwaliteit van de hogescholen in Nederland in kaart op basis van de beoordeling door studenten en door de Nederlands-Vlaamse accreditatie-organisatie NVAO. Daarnaast worden feitelijke prestaties bekeken: de doorstroom naar het tweede jaar, de slagingspercentages en het aantal lesuren.
Meeste hbo-v’ers halen diploma
De prestatiecijfers van de hbo-v’s laten zien dat de meeste hogescholen hun studenten succesvol door de opleiding weten te loodsen. Op de meeste hogescholen (op drie na) stroomt meer dan 78 procent van de hbo-v-studenten door naar het tweede jaar. Alle hbo-v-opleidingen scoren een voldoende of hoger op het criterium hoeveel studenten binnen vijf jaar afstuderen – de officiële vier jaar plus een jaar uitloop.
Studenten willen meer lesuren
Bijna alle hbo-v-opleidingen scoorden onvoldoende op het criterium van het aantal contacturen. Gemiddeld hadden de hbo-v-opleidingen 12,9 contacturen per week. De studenten gaven aan dat zij dit niet voldoende vonden. Maar vijf hbo-v-opleidingen hadden volgens de studenten genoeg contacturen.
Expertoordeel geeft ander beeld
Het expertoordeel van de NVAO komt niet altijd overeen met het oordeel van de studenten. Op basis van hun visitaties gaven de experts de meeste hbo-v-opleidingen een voldoende, ook opleidingen die lage studentenbeoordelingen en prestatiecijfers hadden. Hogeschool Inholland Alkmaar kreeg van de NVAO zelfs een goed oordeel, terwijl deze hogeschool met een totaalscore van 5,2 onderaan de lijst bungelt.
En Windesheim Zwolle? Deze scoort beter dan Flevoland, maar hoeveel beter?
Hogeschool Viaa is een prettige school met persoonlijke begeleiding, dat is denk ik de kracht van deze school.
Het slagingspercentage wordt als goed beoordeeld. Maar hoe hoog is dat percentage eigenlijk? Dat krijgen we niet te horen, ook niets om trots op te zijn,dat is na vijf jaar minder dan 50%. En dan die contacturen,gemiddeld 2.58 uur per dag en zeg dat een lesuur 50 minuten duurt,wat houd je dan per dag over?