Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: mondzorg thuiswonende ouderen ondermaats

Honderdduizenden kwetsbare ouderen die nog thuis wonen, blijven verstoken van noodzakelijke mondzorg. Daarom luidt De Associatie Nederlandse tandartsen (ANT) de noodklok.
Volgens tandartsen is het gebit van veel kwetsbare ouderen in slechte staat.
Volgens tandartsen is het gebit van veel kwetsbare ouderen in slechte staat.

Eerder al bracht een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) de erbarmelijke toestand van de mondzorg in verzorgingshuizen aan het licht. Dit blijkt echter slechts het topje van de ijsberg, aldus ANT. Thuiswonende ouderen zijn in de meeste gevallen niet meer in staat een tandarts te bezoeken. Daarnaast hebben velen geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen ze noodzakelijke behandelingen niet betalen. Het is een groot misverstand dat de mondzorg voor deze ouderen wordt betaald vanuit de basisverzekering of Wet langdurige zorg (Wlz). De Associatie Nederlandse tandartsen (ANT) luidt, na signalen van tandartsen uit de praktijk, de noodklok. ‘De noodzakelijke zorg wordt nu afgewenteld op niet-tandartsen, verpleegkundigen en verzorgers in de thuiszorg en gemeenten’, aldus bestuurslid en tandarts Richard Suy namens de ANT.

Volgens experts hebben ook verzorgenden ig hun aandeel in de slechte mondzorg bij ouderen in de thuiszorg: ‘Een pro-actieve houding bij verzorgenden is belangrijk.’ Lees meer >>

Mondzorg voor thuiswonende ouderen is complexe zorg vanwege leeftijd, medicijngebruik, de sociale situatie en vaak al langdurige verwaarlozing. Alleen een ervaren tandarts kan voor deze categorie ouderen de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen. In Nederland zijn er slechts 17 geriatrische tandartsen, die gespecialiseerd zijn in mondzorg voor ouderen. Daarnaast is er een groep van circa 90 tandartsen die ouderen thuis bezoekt voor een behandeling. De huidige capaciteit is daarmee veel te beperkt. Grootste hindernis is echter de wet- en regelgeving, die niet is toegesneden op zorg die geleverd wordt buiten de praktijk, stelt de ANT. Ook de zeer strenge infectiepreventie-eisen van de IGZ zijn niet na te leven bij geïmproviseerd bezoek aan huis. De ANT pleit er voor dat er fors meer budget beschikbaar komt en wil met de IGZ en VWS in overleg over mogelijkheden om ouderen thuis te behandelen. Richard Suy: ‘Wij kunnen onze praktijk niet onder de arm nemen. Zoals de sector nu is georganiseerd moet de patiënt naar ons toekomen. Veel kwetsbare ouderen zijn daartoe niet in staat.’

Bekijk hier het item van RTL Nieuws

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.