Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Video: verpleegkundigen willen ermee stoppen

Bijna 60% van de verpleegkundigen in ziekenhuizen overweegt het vak te verlaten, zo blijkt uit een onderzoek van Nursing en EenVandaag.
Video: verpleegkundigen willen ermee stoppen

Aan de digitale enquête hebben 1400 ziekenhuisverpleegkundigen uit het hele land meegedaan. Het actualiteitenprogramma EenVandaag zond maandagavond 7 december een reportage uit over de uitslag. Deze kun je hier bekijken. In Nursing januari verschijnt een uitgebreid artikel over het onderzoek.

Bekijk hier de uitzending:

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het spijt me om te zeggen:
  Hoe graag ik ook in 1972 de verpleging in ging, ik zou mijn kinderen niet adviseren om de verpleging in te gaan.
  De werkomstandigheden zijn niet best en dan praat ik nog niet over het karige salaris wat het oplevert.
  De enige die ooit goede bedoelingen met de zorg had, was Agnes Kant. Helaas heeft zij het loodje moeten leggen en is ze weggepest door de Haagse pluche.
  Ik vrees ik dat het alleen maar slechter wordt voor ons dienstbare/ empatische- te hard werkende verpleegkundigen en het ergste vind ik nog: ”we laten het nog gebeuren ook”

 3. Ik werk zelf in een verz. huis te Leerdam, gedeelte v.d. thuiszorg. Bij ons is de werkdruk ook erg hoog, ik ervaar zelf zeer veel gespannenheid onder het personeel, en er worden dingen vergeten, en fouten gemaakt. De bewoners klagen ook als je bij ze komt, en dan maar zeggen, wel nieuwe auto`s aanschaffen, maar goed en genoeg personeel aanstellen ho`maar!!!! Ik vind dit heel moeilijk, de mensen zijn afhankelijk van ons, en er staat dan bv. 15 min. zorg voor de bew. maar je bent binnen 5 min. al weer bij de volgende bew. De routes staan overvol, en als je bewoners overdraagt aan een nachtcollega, dan kijken ze je raar aan, van nou heb je wel doorgewerkt. Maar ik denk de client is oud en hulpafhankelijk, en zo als het nu gaat gaat het verkeerd. We maken wel steeds opmerkingen hierover, maar van hoger hand gebeurt er dus niks. Gevolg: bewoners erg ontstemd, en het personeel meld zich ziek, of loopt op zijn tenen. Ik vind dit een kwalijke zaak, en dan moeten we nog meer bezuinigen in de gezondheidszorg, nou ga zo door zou ik zeggen, dan komt het ZEKER goed!!!!!!!

 4. Ik geloof er niets. Werk zelf als verpleegkundige in een UMC. Ongetwijfeld is de werkdruk hoog, maar eruit stappen zal het merendeel van mijn collega’s zeker niet. Reden: part-time werken is inherent aan ziekenhuiswerk. itt to andere beroepen. En waar wil je terecht als verpleegkundige? In een ander beroep? Part-time?

 5. Alleen de beloningen van directie en management zijn toegenomen, de overheid onderschat de taak en de werkdruk van de verpleegkundigen heel erg.
  Er is straks een gigantisch tekort aan verpleegkundigen,ik begrijp best dat er zo veel de zorg uit gaan.
  Ik ben blij dat ik nog maar en paar jaar hoef te werken, als ik jonger was geweest had ik allang ander werk gezocht.
  Marrie

 6. @Marijke
  Praat eens met je eigen leidinggevende en degene die boven hem/haar staat, dan weet je wat diegene(n) precies doen aan werkzaamheden.
  Nu praat/roep je alleen maar anderen na zonder zelf de zaken na te gaan. Als verpleegkundige ben je toch ook gewend om op onderzoek te gaan!! (anamnese doen)

 7. Deze problemen spelen al sinds ik zelf in de verpleging zit(1978) Er is sindsdien alleen maar verzwaring van het vak gekomen,meer verantwoordelijkheid, en dat vertaalt zich niet in een hoger salaris.Integendeel.En de kwaliteit van het personeel holt ook uit door leegloop.

 8. Ik zag de uitzending. Gaf duidelijk weer wat de problemen o.a. zijn.
  De basis in een ziekenhuis zijn de werkers en als je die niet ondersteunt komt er van de kwaliteit van zorg niets terecht. Je kunt iedereen met formulieren overstelpen en werkgroepen in het leven roepen,maar de werkers moeten de tijd krijgen om fatsoenlijk voor hun patienten te zorgen en het bijbehorende noodzakelijke papierwerk te verrichten.
  Management kan het verder niet zoveel schelen. Die zitten er voor zichzelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.