Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier keer zoveel kans op hart- en vaatziekten door slechte schildklier

Iemand met zowel reuma als een slecht werkende schildklier heeft vier keer zo veel kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een publicatie van reumatologen uit het VUmc en onderzoekers van het NIVEL in de Annals of Rheumatic Diseases.

Auto-immuunziekten komen vaak samen voor, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Deze patiënten hebben daarbij meer kans op hart en vaatziekten. Patiënten met reuma hebben vaker hart- en vaatziekten dan de algemene bevolking en dit geldt ook voor patiënten met een schildklieraandoening. Patiënten met beide auto-immuunziekten blijken een bijna vier keer zo grote kans op hart- en vaatziekten te hebben.

 

Snelle behandeling

De combinatie van deze ziekten komt vooral voor bij vrouwen. ‘Artsen moeten er dus extra op bedacht zijn dat patiënten met deze aandoeningen een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten’, zegt NIVEL-afdelingshoofd Francois Schellevis. ‘En dus wat eerder dan bij andere patiënten de bloeddruk meten, het cholesterol bepalen en vragen naar leefstijl. Om deze patiënten zo nodig snel te kunnen behandelen.’

 

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.