Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vijf belangrijkste veranderingen in de nieuwe cao VVT

In september kun je 'm pas lezen, maar de inhoud van de nieuwe cao VVT wordt wel nú ingevoerd. Nu'91 onderhandelaar Rolf de Wilde zet de vijf belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige cao VVT op een rij.

1. Loonsverhoging

De lonen gaan met 1,2 % omhoog. De eindejaarsuitkering stijgt 1 %: van 4,5 % naar 5,5 %.

2. Rekenmodule minimale personeelsbezetting

Veel verzorgenden zitten met de vraag wat het minimaal aantal verzorgenden op een aantal (dementerende) cliënten is. Vaak vinden ze de bezetting te klein om de veiligheid van alle cliënten te kunnen garanderen. Er wordt nu een rekenmodule ontwikkeld waarmee je als verzorgende kunt berekenen hoeveel verzorgenden met welke kwalificaties er nodig zijn op hoeveel bewoners. Je vult relevante gegevens in in de module, en krijgt hiermee helder of de bezetting op jouw afdeling reëel is, of aan de magere kant. Met de uitkomst van de rekenmodule kun je níet extra verzorgenden bij je werkgever afdwingen, maar leidinggevenden moeten het wél serieus nemen. De Wilde: ‘Het lijkt me onmogelijk dat werkgevers die zelf akkoord zijn gegaan met dit plan, vervolgens hun schouders ophalen als verzorgenden hen met de calculator op onderbezetting wijzen.’ Naar verwachting is de rekenmodule klaar als de cao VVT zelf ook helemaal af is: in september 2012.

 

3. Verlenging aanzeggingstermijn
Het rooster moet vanaf nu 28 dagen van tevoren bekend zijn. Voorheen was dit 14 dagen van tevoren.

4. Actieprogramma duurzame inzetbaarheid
Elke verzorgende heeft recht op een jaargesprek. ‘Maar helaas geven veel verzorgenden aan dat dit nauwelijks gebeurt’, zegt cao-onderhandelaar De Wilde. ‘In de nieuwe cao VVT staat wordt het belang van dit gesprek onderstreept.’ De ondernemingsraden moet erop toezien dat deze jaargesprekken ook daadwerkelijk plaatsvinden. ‘Zo kunnen verzorgenden aangeven of ze tevreden zijn over hoe alles op de werkvloer verloopt, en wat ze graag anders zouden willen zien.’

5. Uitbreiding arbeidsduur
Veel verzorgenden worden veel meer uren ingezet dan in hun contract staat. Met de nieuwe cao VVT hebben zij een middel in handen waarmee ze een groter contract kunnen afdwingen. Wanneer een verzorgende gedurende drie maanden bijvoorbeeld structureel 24 uur per week werkt, in plaats van de 20 uur die in het contract staan, kan hij of zij aanspraak maken op de wet en een 24-uurscontract afdwingen bij de werkgever.

 

Lees ook:

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.