Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf dingen die je NOOIT tegen een verzorgende moet zeggen

Als er iets is wat verzorgenden hebben is het geduld en naastenliefde. Maar als ze onderstaande uitspraken horen, willen hun tenen zich wel eens krullen...

1. ‘Lopen de bewoners bij jullie ook altijd in pyjama rond?’

Ja, de zorg komt regelmatig negatief in het nieuws. Pyjamadagen, weggelopen dementerenden, ouderen die mishandeld worden, discriminatie van homoseksuele ouderen, ondervoeding in de thuiszorg. Maar dat wil niet zeggen dat in elke zorginstelling ouderen urenlang in hun eigen ontlasting liggen. Het is mooi dat er aandacht is voor misstanden in de zorg, maar niet als mensen daardoor met een scheef oog naar jouw job kijken.

 

2. ‘Dan ben je zeker de hele dag billen aan het wassen?’

Billen wassen hoort er zeker bij. Maar natuurlijk ben je daar niet de hele dag mee bezig. Jij bent vaak de enige die cliënten aan het eind van hun leven het vaakst zien. Je zorgt ervoor dat ze zich in hun laatste levensdagen gekoesterd voelen, en signaleert wanneer het niet goed gaat. En dat is een van de mooiste taken is er is.

 

3. ‘Verzorger’

Nee, je werkt niet in een dierentuin om de apen te voeren, je verzorgt ménsen. Dus je bent verzorgende.

 

4. ‘Kun je ook voor mij zorgen?’

Foute versiertruc, en suf vooroordeel. Natuurlijk zijn verzorgenden zorgzaam, maar dat wil niet zeggen dat ze constant voor iedereen klaarstaan en zichzelf wegcijferen. Er is een grens. En verzorgenden vinden het ook wel eens lekker als er een keer voor hén gezorgd wordt.

 

5. ‘Vies he, die demente bejaarden…’

Ten eerste is het woord ‘bejaarden’ denigrerend. Net als ‘luiers’ in plaats van ‘inco materiaal’, of ‘voeren’ in plaats van ‘eten geven’. Verder zijn dementerenden ook mensen, net als jij en ik. Ze functioneren misschien niet meer zo goed, kunnen incontinent zijn, kwijlen, een klap geven, of hun ontlasting aan de muren smeren, dat betekent niet dat het smerige onaangepaste wezens zijn. Dementie is een complexe aandoening, waarvoor je als verzorgende een berg aan capaciteiten in huis moet hebben om hier kundig mee om te gaan. Da’s een grote uitdaging, niet vies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.