Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vilans en Trouw maken serie over dilemma’s in zorg

Dagblad Trouw en Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, hebben een serie gemaakt over dilemma’s in de zorg, zodat deze zichtbaar worden voor een groot publiek.
Vilans en Trouw maken serie over dilemma’s in zorg

Vier zorginstellingen openden daarvoor hun deuren voor de schrijver van de serie, auteur Wilfried van der Bles. Hier ondervond hij met welke problemen verpleegkundigen en verzorgenden dagelijks worstelen. Hoe ga je als verpleeghuis om met een dementerende vrouw die een gevaar vormt voor andere bewoners? Of hoe ver ga je als wijkverpleging, wanneer ouderen of hun familie opname in een verpleeghuis blokkeren?

Dilemma’s in de zorg
De obeservaties van Van der Bles kun je lezen in een achtdelige serie, sinds 19 juni 2010 in het katern De Verdieping. Lees de dilemma’s op de website van Trouw.

Zorg voor Beter
Door: redactie Nursing | Volg ons ook op twitter!

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie over je vak? Word nu abonnee van Nursing.   

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dilemma’s kom je in de hele samenleving tegen, dus waarom niet in Zorgcentra? We mogen er toch vanuit gaan dat de zorgprofessionals hun opleiding en ervaring mee hebben om deze problemen op te lossen. Anders zou misschien bijscholing een oplossing kunnen zijn. Dat familieleden naasten vaak niet e=in een verpleeghuis willen onderbrengen, is naar mijn mening
    niet zo vreemd, want wie kent er niet iemand die een naaste op een mensonterende manier verloren heeft in zo een martelhuis? Niet de mensen met de handen aan het bed, maar de beleidsmakers, treft hier vaak de blaam…

  3. Een lastige dementerende heeft gewoon de goede omgang nodig. Wat een tehuis altijd verkoopt als gevaar voor anderen is niets anders dan een valse verdaaiing want verzorgenden hebben er last van. Omdat ze moeten opletten en omdat ze rekenig moeten houden met het gedrag van een dementerende. Men geeft ze liever medicatie zodat ze als een zombie op hun gat blijven zitten. Ze maken ze suf en nog slechter dan ze al zijn. En dan komt de grote leugen tegen de familie: ze gaat toch snel achteruit door de dementie. Maar dat is wel de meest schandalige manier om een bewoner sneller dood te laten gaan. Want het wegnemen van activiteiten, van prikkels, van het laatse beetje bewustzijn, maakt dat een demente sneller sterft volgens een professor in de geriatrie.Maar het medicijn levert vele gemakken voor de verzorging op. Ze hebben er geen omkijken meer naar. En met een super “mestzak” waar van de hele dag de poep en urine in kan wordt het wel een rotzooi voor de bewoner maar een groot gemak voor de verzorgers.
    Het is maar al te goed bekend bij ervaring met tehuizen dat familie belogen en bedrogen wordt en als het moet tegen elkaar uitgespeeld. Tehuizen doen net alsof een bewoner hun eigendom is geworden. En proberen familie die zich de zorg aantrekt buiten de deur te werken. Een echte maffia-bende is het.

  4. Wat wil men nu het volk laten geloven? Verzorgenden en familie komen elkaar in de zorg op een manier die ze allebei niet wensen. Verzorgenden en familie willen niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Het probleem ontstaat niet aan het bed maar in de kantoren van beleidsmakers en managers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.