Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitaal bedreigde patiënt signaleren en behandelen: nieuwe leidraad

Een nieuwe leidraad geeft adviezen om vitaal bedreigde patiënten beter te signaleren en te behandelen. De leidraad is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en verscheen op 31 maart 2022.
verpleegkundige meet vitale functies (saturatie)
Hoe vaak vitale functies meten en welk early warning systeem gebruiken: dit zijn de adviezen uit de leidraad Vitaal bedreigde patiënt (foto: Arno Massee)

De belangrijkste punten uit de nieuwe leidraad Vitaal bedreigde patiënt lees je hieronder.

Welk early warning systeem?

Om vitaal bedreigde patiënten op tijd te herkennen adviseert de leidraad om een systeem te gebruiken met meerdere parameters (zoals bloeddruk en saturatie). Er zijn geen harde argumenten om één systeem boven de andere te verkiezen, maar in Nederland wordt de Modified Early Warning Score (MEWS) het meeste gebruikt.

Hoe vaak meten?

De leidraad doet geen specifieke aanbevelingen over hoe vaak de vitale waarden gemeten moeten worden. Wel benadrukt de leidraad de early warning scores juist ook te meten op momenten dat achteruitgang sneller onopgemerkt kan blijven, zoals tijdens weekend-, avond- en nachtdiensten.

Continu meten vitale waarden

Over continu meten van vitale waarden stelt de leidraad dat dit veelbelovend is, maar dat er nog meer onderzoek nodig is om dit aan te bevelen. In februari verscheen in Nursing een artikel over het nut van continue monitoring van vitale functies.

Niet-pluisgevoel van verpleegkundigen

De leidraad noemt specifiek het niet-pluisgevoel van verpleegkundigen. Uit onderzoek bleek dat verpleegkundigen met het niet-pluisgevoel achteruitgang van patiënten al kunnen herkennen voordat de vitale functies achteruit gaan. Om het verpleegkundige niet-pluisgevoel beter te verwoorden is er een instrument: de DENWIS.

Spoedinterventieteam

De leidraad adviseert dat elk ziekenhuis een spoedinterventieteam (SIT) moet hebben. Daarin moet minimaal een vitaal geschoolde arts/physician assistant/verpleegkundig specialist zitten, en een verpleegkundige geschoold in advanced life support (ALS). Het SIT moet 24/7 binnen 10 minuten ter plaatse kunnen zijn bij de patiënt.

De leidraad

Naast modules over het signaleren van de vitaal bedreigde patiënt en het spoedinterventieteam bevat de leidraad een module over randvoorwaarden zoals scholing en borging.

De leidraad is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Bij deze leidraad is samengewerkt met vertegenwoordigers vanuit de internisten, anesthesiologen, chirurgen en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.