Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vitamine-D is een blijvertje’

Veel zorgverleners hebben een afwachtende houding ten aanzien van het nut van het meten of aanvullen van een vitamine D tekort.
‘Vitamine-D is een blijvertje’

Dat stelt dr. Jos Wielders, klinisch chemicus bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort en organisator/voorzitter van het symposium ‘Vitamine D, van de wieg tot de oude dag’ gisteren. Wielders noemt Vitamine D een ‘blijvertje’. Ondanks dat al lange tijd bekend is dat vitamine-D-tekort veel voorkomt onder ouderen, is er nog steeds te weinig aandacht voor een effectieve preventie en behandeling hiervan.

Hoeveelheden

Bij de helft van de wereldbevolking is de vitamine D status onvoldoende (< 50 nmol/l). ‘Samen met mij verbazen vele sprekers zich dat de Gezondheidsraad eind 2012 een ondergrens – minimale dagelijkse hoeveelheid – van 30 nmol/L voor de bloedspiegel adviseerde. Duitsland en de Verenigde Staten adviseren een grens van 50 nmol/L. Nederland raakt momenteel achterop,’ aldus Wielders.Wie voldoende vitamine D heeft, loopt minder kans te vallen of om iets te breken bij een valpartij. Ook is voldoende vitamine D van belang voor een goed afweersysteem (dus minder infecties) en een verlaagd risico op bijvoorbeeld darmkanker.

Ouderen en vitamine D

Sinds eind vorig jaar adviseert de Gezondheidsraad alle 70-plussers dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D te nemen. Dit vanwege het verhoogde risico op botbreuken bij deze groep.Vitamine D zorgt voor een goede absorptie van de mineralen calcium en fosfor. Dat is nodig voor het aanmaken, groeien en repareren van bot. Ook versterkt het het immuunsysteem. Mensen die veel buiten komen, een lichte huid hebben en gevarieerd eten, kunnen dit zonder extra vitamine-inname binnenkrijgen. Vitamine-D zit in een beperkt aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Ook wordt vitamine D al decennialang toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten en mag het inmiddels ook aan andere producten worden toegevoegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.