Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlaamse verpleegkundigen staken

Meer dan 20.000 demonstranten uit onder meer Vlaamse ziekenhuizen en thuiszorg kwamen gisteren naar Brussel om te betogen tegen bezuinigingen en stijgende werkdruk. Er wordt gesproken over de grootste witte woede in 10 jaar.
verpleegkundigenbijlift.jpg

Naast de betoging werd ook in alle sectoren van de non-profit (welzijn, zorg en cultuur) gestaakt. De Vlaamse koepel van ziekenhuizen, Zorgnet-Icuro, riep werkgevers en werknemers op om tot overeenstemming te komen om de nodige zorg te verlenen zodat patiënten en bewoners geen noemenswaardige last ondervinden van de manifestatie.

Bezuinigingen

Naast besparingen en de stijgende werkdruk, willen de medewerkers van de non-profitsector meer personeel en een hoger loon. ‘De vakbonden dringen al maanden aan op onderhandelingen over een nieuw meerjarenakkoord voor de zorgsector,’ legt VRT-journalist Steven Dierckx uit in een Vlaamse krant. ‘In de eerste plaats willen ze een akkoord over meer personeel, om de hoge werkdruk te minderen.’ De vakbonden spreken over de grootste witte woede in tien jaar. De politie raadde niet-betogers gisteren aan om de hoofdstad zoveel mogelijk te vermijden.

Rimpeldagen

Daarnaast protesteerden de demonstranten tegen de plannen van minister van Volksgezondheid, Maggie De Block om te snoeien in de zogenaamde rimpeldagen. Dat zijn de extra verlofdagen waarop Vlaamse 45-plussers recht hebben in de zorgsector. Vanaf 45 jaar heeft een werknemer namelijk recht op 1 extra verlofdag per maand. Vanaf 50 jaar zijn dat 2 dagen en vanaf 55 jaar 3 dagen. De maatregel moet ervoor zorgen dat mensen langer aan het werk kunnen blijven in de zorgsector. De non-profitsector belooft ‘nog voor kerstmis en nieuwjaar’ nieuwe acties, als minister van Volksgezondheid Maggie De Block bij haar standpunt over de eindeloopbaanregeling in de sector blijft. 

Specifieke maatregelen voor verpleegkundigen

Het NVKVV, een pluralistische beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verpleeg- en ziekenhuisassistenten, laat op haar website weten in de afgelopen weken overspoeld te zijn met vragen over de plannen van het kabinet De Block, en de aangekondigde staking door de vakbonden. Omdat deze berichten veel onduidelijkheid opriepen, wil het NVKVV nu samen met de AUVB (Algemene Unie van Verpleegkundigen in België) om op zeer korte termijn een overleg met het kabinet De Block en andere ministers. Zo wil de beroepsorganisatie duidelijk krijgen welke maatregelen specifiek impact hebben op verpleegkundigen. ‘We hopen dat de bevoegde ministers op onze vraag zullen ingaan,’ schrijft het NVKVV. Het NVKVV pleit in ieder geval voor de erkenning van de hoge aansprakelijkheidsgraad van verpleegkundigen en wil dit vertaald zien in de verloning en de inschaling van verpleegkundigen.

Interview Maggie de Block

In de Vlaamse NVKVV-editie van Nursing lees je een interview met Maggie de Block. Meer informatie over de Vlaamse editie van Nursing. 

Bronnen: De Standaard, De Morgen, Deredactie.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.