Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Vlaamse verpleegkundigen voeren zelf euthanasie uit

Eén op de tien Vlaamse verpleegkundigen heeft wel eens euthanasie uitgevoerd in opdracht van een arts. Hiermee overtreden zij de wet.
Vlaamse verpleegkundigen voeren zelf euthanasie uit

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1300 verpleegkundigen, uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel. Onderzoekster Els Inghelbrecht besloot de ervaringen te peilen naar aanleiding van eerder onderzoek, waaruit bleek dat Vlaamse artsen het toedienen van levensbeëindigende medicatie nogal eens delegeren aan verpleegkundigen. Ook kwam eerder al aan het licht dat Vlaamse verpleegkundigen in theorie geen bezwaar hebben tegen euthanasie zonder verzoek, bijvoorbeeld bij terminale patiënten die er niet meer om kunnen vragen.

In coma
Uit dit onderzoek van Inghelbrecht blijkt nu dat de verpleegkundigen er ook in praktijk geen problemen mee hebben om zelf euthanasie toe te passen, al dan niet op verzoek van de patiënt. Ruim 45 procent van de ondervraagde verpleegkundigen heeft zelf ooit euthanasie uitgevoerd in opdracht van een arts, en 48 procent prepareerde wel eens de medicatie. Volgens de onderzoekster gaven zo’n 120 verpleegkundigen aan dat hun laatste patiënt die levensbeëindigende middelen kreeg toegediend, hier niet met zoveel woorden om had gevraagd.

Delegeren
Zowel de delegerende artsen als de uitvoerende verpleegkundigen zijn volgens de Vlaamse wet strafbaar. In principe moet ook de patiënt expliciet vragen om euthanasie. Alleen artsen mogen onder strikte voorwaarden euthanasie uitvoeren. Het onderzoek staat vanaf 18.00 uur vanmiddag in het Canadian Medical Association Journal.

Door: redactie Nursing

3 REACTIES

 1. @ Bram:
  Ik denk dat je gelijk hebt.
  “Nurses may have thought that they
  were ending the patient’s life, when in fact the
  drugs were intended to relieve symptoms in an
  aggressive, but necessary manner.”
  Mogelijk zijn er dus casussen in het onderzoek betrokken waarbij het eigenlijk helemaal niet gaat om euthanasie…

 2. Lees alle reacties
 3. Deze zin is toch ronduit schokkend: ‘Volgens de onderzoekster gaven zo’n 120 verpleegkundigen aan dat hun laatste patiënt die levensbeëindigende middelen kreeg toegediend, hier niet met zoveel woorden om had gevraagd.’ Dan is het mijn inziens moord, als de patiënt hier niet om had gevraagd. Vreselijk toch?
  En over een scan arts wordt niet gesproken, hebben ze die wel?

 4. Er kleven wel wat haken en ogen aan de data volgens mij, bijv:
  “We also have to consider that the administration of life-ending drugs without the patient’s explicit request may have included situations of terminal sedation or an increase in pain alleviation, in which the delegation by physicians to nurses to administer the drugs is considered common practice”
  Ben ik nu een boon, of is dat een belangrijke factor om te excluderen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.