Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vlas en poep tegen overgang

Het is mogelijk een voedingssupplement te maken uit menselijke darmbacteriën en het kaf van vlas. Dat supplement helpt tegen overgangsklachen als opvliegers en botontkalking en vermindert waarschijnlijk ook de kans op borstkanker.
Vlas en poep tegen overgang

 

Dat heeft levensmiddelentechnoloog Karin Struijs van de Wageningen Universiteit ontdekt. Zij promoveert deze maand op haar onderzoek. Struijs vond uit dat een stof in het kaf van vlas in de darmen wordt omgezet in een soort zwakke namaakhormonen. Vervolgens heeft zij darmbacteriën zo bewerkt, dat deze omzetting al in het laboratorium kan gebeuren.

Darmflora

Vlas, maar ook brood en koffie, bevatten zogenoemde lignanen. Deze stof wordt in de darmen door bacterieën omgezet in entodoriol en enterolactone, namaakhormonen die de effecten van de overgang temperen. De mate waarin de namaakhormonen vrijkomen, is afhankelijk van de samenstelling van de darmflora en kan dus van persoon tot persoon verschillen. Daarom bewerkte Struijs darmbacterieën zodanig, dat ze al in het laboratorium hun werk doen, zodat van de werkzame stof een voedingssupplement gemaakt kan worden.

Lijnzaad tegen verstopping

Van vlaszaad was al bekend dat het goed is voor de gezondheid. In natuurvoedingswinkels is het volop te koop als lijnzaad. Veel mensen gebruiken lijnzaad wegens het grote aantal vezels om verstopping te lijf te gaan. Volgens de promovenda is nader onderzoek nodig om te bezien of een voedingssupplement uit kaf van vlas en darmbacterieën zonder nadelen de maag kan passeren.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.