Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vlietland doet aangifte na bedreiging

Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis heeft aangifte gedaan van de bedreigingen vorige week.
Vlietland doet aangifte na bedreiging

De 25-koppige familie wilde op de IC afscheid nemen van een overleden familielid, maar de verpleging liet hen niet allemaal op de IC toe. Voorgesteld werd om het lichaam naar het mortuarium te verplaatsen, zodat de familie daar in alle rust afscheid kon nemen.  Een woordvoerster van het ziekenhuis meldt aan website Skipr dat ‘het ziekenhuis de veiligheid van het personeel en de patiënten waarborgen’.

Verbaal geweld
In de afgelopen maanden waren er verschillende malen incidenten van agressie te betreuren. Gisteren maakte RTL nieuws bekend dat 44 Nederlandse ziekenhuizen dit jaar tweeduizend incidenten van agressie registreerden. 78% van die meldingen was sprake van verbaal geweld, zoals schelden en bedreigingen. Artsen en verpleegkundigen doen in dit soort gevallen vaak geen aangifte, uit angst voor represailles door de dader(s).

Abonneren
In het nieuwste nummer van Nursing verscheen een artikel over aangifte doen van agressie. Waar moet je op letten? Meer weten? Abonneer je op Nursing!

Een aantal recente incidenten van agressie op een rij:
3 maart 2010 – Vlietlandziekenhuis – Schiedam
Familie van een overleden patiënt wil op de IC afscheid nemen, maar personeel wilde daar de rust bewaren. De familie bedreigde ziekenhuismedewerkers en gooide met meubilair.
12 februari 2010 – Ziekenhuis St Jansdal – Harderwijk
Medewerkers van het ziekenhuis verbaal bedreigd door familieleden van een overleden man. 25-jarige man aangehouden.
10 februari 2010 – Elisabeth Ziekenhuis – Tilburg
Agressieve man opgepakt bij Eerste Hulp. De 31-jarige man mishandelt een veiligheidsbeambte en bedreigt een receptioniste. Ziekenhuis heeft aangifte gedaan.
15 januari 2010 – UMC Radboud ziekenhuis – Nijmegen
Twee jongens (18 en 19 jaar oud) bedreigen en beledigen een arts en verpleegkundige. De jongens hadden een 50-jarige man aangereden. De arts en verpleegkundige zijn tijdens de bedreigingen bezig de man te reanimeren. Hij is uiteindelijk bezweken.
8 januari 2010 – Lievensberg-ziekenhuis – Bergen op Zoom
Een familie dwingt reanimatie van hartinfarct patiënt af. Ze intimideren de arts zo erg dat hij doorgaat met reanimeren terwijl dat al lang zinloos is.
24 oktober 2009 – Sint Antoniusziekenhuis – Nieuwegein
Verpleegkundige bedreigd en mishandeld door 17-jarige patiënt met een hoofdwond. De patiënt vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen en vloog een verpleegkundige aan. Een collega ving de klappen op en raakte gewond aan zijn schouder en bovenarm.

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het schokt mij iedere keer weer als ik verhalen lees van dit soort bedreigingen. Ik vind ons vak nog steeds een van de mooiste vakken dat er is, maar zo gaat de lol er wel af! Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen maar zijn zin door wil drijven en als hij/zij niet snel genoeg geholpen wordt, dan slaan we er maar op los! Schandalig. Waar is het respect gebleven?
    En wat mij misschien nog wel meer stoort is dat alle gegevens van degene die aangifte doet openbaar worden voor de dader! Ik heb uit eigen ervaring ondervonden wat dit voor impact heeft! Het lijkt er soms wel op dat de dader beter beschermd wordt dan het slachtoffer.
    Sterkte aan alle hulpverleners en ik hoop dat er snel een wet komt waarbij je namens een zorginstelling aangifte kunt doen, zodat het personeel beschremd blijft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.