Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VMS nog niet volledig geïmplementeerd

Geen van de thema’s van het VMS veiligheidsprogramma is volledig geïmplementeerd in alle Nederlandse ziekenhuizen binnen de gestelde termijn.
VMS nog niet volledig geïmplementeerd
Foto: ANP Erik van 't Woud

Dat blijkt uit een evaluatieonderzoek van de implementatie van het VMS-veiligheidsprogramma door het NIVEL en EMGO+ van het VUmc.Op zeven van de tien thema’s voortgang is geboekt. Op de resterende drie thema’s scoren de ziekenhuizen nog niet goed.

Vooruitgang

Wat betreft het thema Voorkomen van nierinsufficiëntie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen zijn goede resultaten geboekt.  Het bepalen van de nierfunctie van de patiënt voorafgaand aan het toedienen van de contrastmiddelen gebeurt inmiddels bij 96 procent van de patiënten. Binnen het thema Optimale zorg bij acute coronaire syndromen geven alle onderzochte ziekenhuizen toegang tot een hartrevalidatieprogramma. En ook een spoed interventiesysteem voor het thema Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt is bij17 van de 18 onderzochte instellingen geïmplementeerd.

Onvoldoende

Geen een van de ziekenhuizen heeft de implementatie rondom de thema’s over medicatieveiligheid, het injecteren van geneesmiddelen en postoperatieve wondinfecties voldoende afgerond.

Verbetering patiëntveiligheid

Volgens de onderzoekers is er een beweging in gang gezet op het gebied van patiëntveiligheid. ‘Om de kwaliteit van zorg verder te kunnen verbeteren is cijfermatig inzicht nodig in het verloop van de verbetertrajecten. Veel ziekenhuizen beschikken niet zelf over resultaten op de vastgestelde procesindicatoren waardoor ze niet goed weten hoe ze ervoor staan’, zegt programmaleider Cordula Wagner op de website van NIVEL. ‘Een voorbeeld: de voorlopers op het thema Kwetsbare ouderen passen de VMS aanbevelingen in 70-98% van de situaties toe, terwijl dit percentage bij de achterblijvers op 5% zit. Op het thema Nierinsufficiëntie scoren eigenlijk alle ziekenhuizen goed. Belangrijke waardes voor de patiënt worden bij de voorlopers in 100% van de situaties gemeten en tussen de 85% – 95% bij de 5 achterblijvende ziekenhuizen.’

Kwaliteit van zorg

Toch kan goede zorg wel degelijk afwijken van de norm. Als je ook zorg op maat wilt bieden, blijkt een norm van 100% vaak niet haalbaar. ‘Voor individuele patiënten is zorg die gemotiveerd afwijkt van de norm soms zelfs beter dan zorg volgens de norm’, beaamt Wagner. ‘Zorgprofessionals willen de best mogelijke zorg leveren. Zij hebben het gevoel dat ze dat ook doen, en dat ze maar af en toe afwijken van de norm. Maar uit onze metingen blijkt dat vaker wordt afgeweken van de norm dan ze denken. Als je dat kan laten zien in cijfers, raken professionals veel meer gemotiveerd om aan de verbetertrajecten mee te werken.’

VMS Veiligheidsprogramma

De implementatie van het VMS-systeem startte in 2008, toen uit onderzoek bleek dat per jaar ongeveer 1735 patiënten potentieel vermijdbaar overlijden. Binnen het programma werken ziekenhuizen aan verbeteringen op tien thema’s zoals kwetsbare ouderen, het voorkomen van nierinsufficiëntie en medicatieverificatie bij opname en ontslag. Op dit moment hebben 81 van de 93 ziekenhuizen in Nederland een geaccrediteerd VMS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.