Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VMS-thema’s wondinfecties en medicatie blijven achter

De vooruitgang op de thema’s ‘postoperatieve wondinfecties’, ‘werken met een actueel medicatieoverzicht’, ‘goede bereiding en toediening van medicijnen met een hoog risico’ en ‘kwetsbare ouderen’ gaat minder snel dan gewenst.
VMS-thema's wondinfecties en medicatie blijven achter

Dit blijkt uit de 3e inventarisatie die het VMS Veiligheidsprogramma onder ziekenhuizen heeft gehouden. Volgens VMS is dit niet heel vreemd, het komt vooral doordat het allemaal thema’s zijn die relevant zijn voor grote groepen patiënten en waarbij veel zorgverleners betrokken zijn. Daarnaast zouden deze thema’s een intensieve organisatieaanpassing vragen, veel financiële middelen en een aanpassing van gedrag. ‘Dit kost tijd,’ aldus een nieuwsbericht op de VMS website. Mede om deze reden hebben de ziekenhuizen besloten om ook na 2012 door te gaan en te intensiveren.

Veiligheidsmanagementsysteem
Verder boeken ziekenhuizen vooral vooruitgang met het invoeren en behalen van de doelstellingen van het VMS Veiligheidsprogramma. verwacht wordt dat zeker 90 procent van de ziekenhuizen voor eind 2012 een gecertificeerd veiligheidsmanagementsysteem heeft. Volgens VMS is sinds 2008 al veel bereikt op het gebied van cultuurverandering en het veiliger maken van de zorg. Zo overvangen inmiddels alle ziekenhuizen langzame achteruitgang bij patiënten door middel van een signaleringssysteem. Ook werken alle ziekenhuizen tijdens een operatie met checklijsten en een check bij de start, waardoor de sterfte en vermijdbare schade met de helft kan worden teruggebracht. Het onderwerp patiëntveiligheid staat steeds vaker op de agenda van bestuurders, medische staven en verpleegkundige adviesraden (VAR’s).

Begin 2013 zijn de resultaten van de laatste inventarisatie onder de ziekenhuizen bekend.

VMS
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.