Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voetzorg diabetes in gevaar’

'De voetzorg in Nederland voor mensen met diabetes dreigt in gevaar te komen omdat de noodzakelijke multidisciplinaire aanpak financieel niet aantrekkelijk is voor een ziekenhuis.'

Dat zegt dr. Karel Bakker, internist en voorzitter van het vijfde grote ‘International Symposium on the Diabetic Foot’, dat van 9 tot 12 mei in Noordwijkerhout wordt gehouden. Dit evenement vindt iedere vier jaar plaats en is ’s werelds grootste congres over de diabetische voet.

Onvoldoende gehonoreerd

‘Er is geen adequate DBC (diagnose-behandelcombinatie) voor de diabetische-voetzorg. De verschillende specialismen die zich normaliter om de diabetische voet bekommeren, worden zodoende niet voldoende gehonoreerd’, aldus Karel Bakker. ‘Ook wordt podotherapeutische zorg door de Nederlandse zorgverzekeraars niet volledig vergoed. Dat is wrang, omdat de podotherapeut bij uitstek de hoeksteen is van het diabetische-voetteam. Hierdoor dreigt Nederland de leidinggevende positie in de wereld te verliezen.’

Multidisciplinair

In Nederland zijn nog altijd 2.500 amputaties per jaar nodig bij mensen met diabetes : er wordt dan een teen of groter deel van voet/onderbeen verwijderd. In de hele wereld krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen met diabetes te maken met een amputatie. Preventie is zeer wel mogelijk door middel van een multidisciplinair behandelteam en een geprotocolleerde aanpak, zegt Karel Bakker al vele jaren.

Kostenpost

Al in 1991 adviseerde het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO) dat in elk ziekenhuis een multidisciplinair team zou moeten komen voor preventie en adequate behandeling van voetproblemen bij diabetespatiënten. Zo’n team bestaat idealiter uit een podotherapeut, een internist, een (vaat)chirurg en/of orthopedisch chirurg, een verpleegkundige, een revalidatie-arts en een gespecialiseerde schoenmaker. Nog afgezien van het menselijk leed, betekenen voetcomplicaties ook een grote kostenpost.

www.diabeticfoot.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.