Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties24

Voltijdbonus voor verpleegkundigen: ‘Laat het geen druppel op een gloeiende plaat zijn’ 

Het kabinet onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor een zogenaamde voltijdbonus in de zorg. Dit gaat misschien iets helpen tegen personeelstekorten. 'Maar er is veel meer nodig om personeel voor de zorg te behouden,' stellen zowel vakbonden als brancheverenigingen.    
Verpleegkundige met bed op gang.
Foto Arno Massee.
Premium

Als een groot deel van

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  24 REACTIES

  1. Ik heb jaren 36 uur per week gewerkt Nu ik om gezondheidsredenen naar 32 uur gegaan ben zou ik nit voor de voltijdsbonus in aanmerking komen., of ik moet mijn gezondheid op spel zetten. het was voor mij al moeilijk accepteren dat ik minder moest gaan werken.

  2. Lees alle reacties
  3. een leuk idee.echter uit eigen ervaring in de thuiszorg en verpleeghuizen niet uitvoerbaar.
   wil je 36 uur werken dien je als ig-er of verpleeghulp gebroken diensten te gaan werken gezien je anders niet aan je uren komt.
   thuiszorg heeft voor deze groep tot 12 uur soms tot 1 uur werk.
   in het huis waar ik werk, werkt de verpleeghulp van 8 uur tot half twee. de ig-er werkt 8 uur op een dag.
   moet je kijken hoeveel dagen je dan werkt, voor je ,je uren heb gemaakt
   voor mij zelf vind ik als verpleegkundige in het verpleeghuis met 62 jaar 32 uur al best veel.
   de extra vrije dag die ik heb gaat aan de oppas van de kleinkinderen op.
   dus leuk bedacht door mensen die achter een bureau zitten, of is dit idee enkel voor de verpleegkundige in het ziekenhuis bedacht.

  4. Ik ben het eens met de bovenstaande reactie. Sommige verpleegkundige kunnen niet meer werken door gezin of lichamelijke omstandigheden als zij zien dat hun collega een bonus krijgen terwijl ze samen op 1 dag even hard werken ontstaat er ongelijkheid op de werkvloer. De werkdruk moet naar beneden meer kwaliteit en handen op de werkvloer in sommige hogere lagen kan gesneden worden en betere salarissen. Dan wordt de zorg wellicht aantrekkelijker.

  5. Een voltijdbonus lijkt me niet goed.
   Zoals al gezegd wordt: mensen die dat kunnen (privé en eigen gezondheid voorop) doen dat al. Zorgverleners vragen om nog meer te werken, terwijl de werkdruk enorm hoog is, is gewoon teveel gevraagd.
   Er moeten handen bij. Meer zorgverleners. En die komen er alleen als de werkdruk beter wordt en het werk beter betaald wordt. Een vervelende vicieuze cirkel waar we maar niet uit weten te komen.

  6. Eens met bovenstaande reacties. Dat is met name ook om het personeel nu te behouden. De beloning van de ort is volledig uitgekleed. Wie wil voor deze toeslag nou in de nachtdiensten avonddiensten en weekenden werken? Als de ORT omhoog gaat, dan willen mensen wel weer nachtdiensten draaien. Ik zie de verpleegkundigen hollen, beginnen uit hunzelf in de dagdienst een half uur eerder(onbetaald) zodat ze niet achter de feiten aan lopen. Nachtdiensten zou eerst vanaf je 55 e jaar niet meer hoeven, is ook opgehoogd naar 57 jaar. Daarnaast was er vroeger ook dat je vanaf je 35 e jaar dacht ik, steeds extra vakantiedagen, dat is eraf gegaan en is slechts voor een klein deel in de plb uren gegaan. Plb uren willen ze er ook weer af hebben.
   Op dit moment kun je in de zorg op een bijna verpleegafdeling niet gezond tot je pensioen werken, er wordt steeds meer bezuinigd, de turn over is steeds hoger, registratielast is er, steeds meer controle, helaas geen extra personeel. Teveel haken af, gaan Bv naar buurtzorg, waar je één op één zorg hebt, tijd voor de mensen en beter betaald. Het is jammer, hoe het nu gaat. Steeds weer moeten bezuinigen. Het is een echt wel mooi vak hoor, veel uitdagingen. Eind van de dag toch weer een goed gevoel dat je alles tot een goed einde hebt gebracht. Dat geeft je dan ook wel weer voldoening. Toch hou ik mijn hart vast voor de toekomst. Krijgen wij later de zorg nog wel? De marktwerking in de zorg mag wat mij betreft afgeschaft worden. Mijn idee is dat er teveel bezuinigd wordt op personeel. Het wordt tijd dat de regering weer de regie in handen neemt.

  7. Meer geld om langer te werken lijkt mij niet de oplossing. Dit komt terecht bij mensen die het toch al kunnen. Betere en gratis kinderopvang ( vanaf 06:00 uur tot 23:45) is een betere optie. Verpleegkundigen betalen zich soms blauw aan kinderopvang en meer werken levert alleen hogere kosten op. Zorgorganisaties zouden zich moeten richten op andere oplossingen. Kinderopvang, betere diensten, niet steeds die korte uren, niet gestoord worden in rusttijden, betere carrière mogelijkheden. Wat mij verder in het bijzonder stoort is dat onze regering de loonkloof van de zorgsector niet wil dichten maar wel met geld blijft strooien naar het onderwijs . Ook defensie is enorm veel omhoog gegaan. Ik gun het iedereen die in de publieke sector werkt. Maar blijkbaar heeft de zorg geen hoge prioriteit. In de cao VVT is dan wel 6% salarisverhoging gerealiseerd over 24 maanden, maar dat blijft schromelijk achter bij wat er aan onderwijspersoneel wordt toegekend. En dan blijven de betreffende ministers van OCW maar roepen dat er nog veel meer nodig is. Hoe zit het eigenlijk met de minister die voor ons opkomt? Nou die zegt gewoon dat het kabinet de loonkloof niet gaat dichten. Betreffende die bonus voor meerwerk: “pakt die straks net zo uit als de coronabonus”?

   • Ik ben het 100% met je eens. Maar in de zorg om meer geld vragen daar rust nog steeds een taboe op. Zeker t.o.v. het onderwijs lopen de lonen in de zorg enorm achter. Maar als een thuiszororganisatie besluit om wijkverpleegkundigen in schaal 55 uit te betalen wordt dat sommige collega’s gezien als een perverse prikkel tov de organisaties die daar niet voor kiezen. Er moet veel meer geld bij om mensen in de zorg te krijgen en te houden. Een baan als administratief medewerker levert al 25 euro per uur op. Ik,verpleegkundige met 35 jaar ervaring (schaal 50) moet met minder doen. Wanneer zijn wij het nou eens zat om onderbetaald te worden, terwijl we wel, naast onze werkzaamheden moeten bijscholen en aan de nodige accreditatiepunten moeten zien te komen om BIG geregistreerd te blijven. Wanneer komen we nu eindelijk eens op voor onze rechten? Als we niets doen, veranderd er niets en blijven we onderbetaald. We kunnen daarin nog veel leren van onze collega’s in het onderwijs. Zij weten hoe ze hun huid duur moeten verkopen.

  8. Ik zou best naar 32 uur willen als daar een bonus aan gekoppeld wordt. Mits 32 uur dan als voltijd wordt gezien natuurlijk. Een voorwaarde is wel dat flexibele kinderopvang toegankelijker (en net zo betaalbaar als niet-flexibele opvang) moet worden.

    • Ik wilde fulltime gaan werken naar ik kreeg in de thuiszorg maximaal 32-uurs contract omdat meer uur niet te plannen is volgens de teamleider. En dat 32 uur de max is…
     Nu werk ik vervolgens meer dan 32 uur per week vanwege de open diensten etc.

     Me lijkt me dat de definitie van voltijd dan ook duidelijker gemaakt moet worden, niet alleen kijken naar contract-uren, maar ook de gemiddelde overuren en de sector waar je werkt.

  9. Ik heb een contract van 36 uur als wijkverpleegkundige en werk meestal meer ongeveer 42.
   Dit omdat complexe clientenzorg ook veel van mij vraagt naast al het andere wv-werk.
   Ik vind het niet erg, want heb het reuze naar mijn zin. ik heb geen kleine kinderen en kan dit makkelijk opbrengen. het is voor mij te doen omdat ik veel uitdaging heb en ook mijn eigen tijd kan indelen. Ik heb bovendien een erg leuk team wat misschien nog wel het belangrijkste is.

  10. Mijn man en ik werken beiden onregelmatig, met verschillende begin/eind tijden in verschillende branches. We hebben een zoontje van 1 en familie woont 1 tot 2 uur bij ons vandaan. Ondanks flexibele opvang is het regiseren van wisseldiensten met een jong kind echt een gigantische klus voor ons. Als er meer flexibiliteit mogelijk is van beide kanten uit, dan zou ik ipv 28 uur nu ook wel meer uren willen/kunnen werken. Maar de mogelijkheden hiertoe zijn beperkt. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben! Daarbij… hoe meer uren werken hoe meer uren (in ons geval) flexibele opvang. En mijn kind 4 dagen in de week naar de opvang brengen vind ik a. niet wenselijk en b. veel te kostelijk. Een hoop om naar te kijken.

  11. Ik ben onlangs van 32 naar 36 uur gegaan. Nu blijkt dat het gewoon teveel is. De balans is weg met die 4 ‘ ‘uurtjes’ meer. 32 is prima te doen qua balans werk/prive, helemaal met de onregelmatigheid die met dit werk gepaard gaat. Een week van 36 uur is niet gezond met wisselende diensten.

  12. Ik werk 32u in een zelf roosterend team. Het is voor mij makkelijk te doen zo lang ik ook echt zelf rooster. Nu wordt ik vaak extra gevraagd om te werken, zonder de aparte toeslagen. Extra uren vast zouden dan fijn zijn, maar meer dan 32u kan ik niet krijgen van mijn leidinggevende omdat ze bang zijn dat je dan gaat uitvallen en dat niet op te lossen is.

  13. Persoonlijk heb ik een contract van 28 uur, ik heb een (jong) gezin, ben ook nog in opleiding en ben meestal blij als het tijdstip van overdragen in beeld komt. Ik ben blij en tevreden met mijn werk, maar vind het wel genoeg zo.
   Ontspanning en thuis zijn vind ik minstens zo belangrijk!

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.