Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Voor een reanimatie kleding openscheuren?

Nu steeds meer mensen een Niet Reanimeren-tatoeage hebben, moet je als verpleegkundige weten wat te doen bij handmatige reanimatie. Ben je verplicht de bovenkleding open te scheuren of niet? De Reanimatieraad geeft antwoord.
Ook met een NR-tattoo verandert er niets aan het BSL-protocol.
Ook met een NR-tattoo verandert er niets aan het BSL-protocol. - Foto: ANP Koen Suyk

Het kostte de redactie geen enkele moeite om vier mensen met een NR-tattoo te vinden die wilden poseren voor de fotorubriek van Nursing maart 2015. Zij zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg van mensen die zo bang zijn dat ze tegen hun zin gereanimeerd worden, dat ze het op hun lichaam laten graveren.
Naar aanleiding van de fotoreportage kwam de vraag op, of je als verpleegkundige nu meteen moest gaan reanimeren, of standaard de bovenkleding moet losscheuren van de patiënt in kwestie. Daar staan immers meestal de tatoeages.

Hoe zit het?

In de Richtlijn Basic Life Support (BSL) van de Reanimatieraad staat dat je als zorgverlener voorafgaand aan een reanimatie niet eerst moet zoeken naar een wilsverklaring, legt Martijn Maas van de Reanimatieraad uit. ‘De vraag is dan namelijk: moet je niet alleen de kleren scheuren, maar ook alle zakken doorzoeken, of bij mensen thuis de kastjes openen. Daarmee gaat kostbare tijd verloren. De BLS moet dus direct gestart worden.’

Standpunt KNMG

Artsen mogen patiënten met een NR-penning in beginsel niet reanimeren, in tegenstelling tot wat specialisten september 2014 beweerden in het televisieprogramma Radar. Zie hier de uitleg op de site van de KNMG >>>

Rechtsgeldig

Minister Schippers deed november vorig jaar de uitspraak dat NR-tatoeages rechtsgeldig zijn. Dat deed ze naar aanleiding van de berichtgeving over een 91-jarige vrouw uit Den Haag die de tekst ‘niet-reanimeren’ op haar borst liet tatoeëren. Lange tijd bestond er onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een dergelijke tatoeage of een verklaring (in een acute situatie). Op verzoek van haar leden ontwikkelde de NVVE in 2010 daarom een niet-reanimerenpenning, met daarop pasfoto, geboortedatum en handtekening van de drager. Toenmalig minister Klink van Volksgezondheid verklaarde dat deze penning kon worden beschouwd als een schriftelijke wilsverklaring die rechtsgeldig is. Dat geldt sinds november 2014 dus ook voor de NR-tatoeage.

Twijfel over nut

Maar het is dus maar de vraag of de NR-tattoo of de penning van de NVVE zin hebben. Als je als zorgverlener niet mag zoeken naar zo’n verklaring, houdt het op. De uitspraak van minister Schippers heeft ook niets aan de werkwijze bij reanimatie veranderd, benadrukt Martijn Maas van de Reanimatieraad. ‘Wel zal de tatoeage worden toegevoegd aan het rijtje van geldige wilsverklaringen.’

Reanimeren als automatisme

‘Een patiënt reanimeren went nooit. Vooral als het wordt toegepast op patiënten waarvan je denkt: waarom toch? En waarom zo lang doorgaan?’ Lees de aangrijpende blog van Hugo van der Wedden >>>

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Simpel als wat.
    Als je de persoon niet kent, doe jij je best en regelt een AED. Daarvoor dient de borstkas vrijgemaakt te worden en zie je dus de eventuele tattoo/wilsverklaring. Als er geen AED voorhanden is, blijf je reanimeren en kun/hoef je geen resultaat te verwachten. Je doet slechts je plicht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.